Ramai isteri tentu setuju dengan fakta ini. Bila masa bercinta, lelaki nampak lain, masih ingat tarikh-tarikh penting termasuk tarikh first date. Tapi bila memasuki alam rumahtangga, banyak tarikh-tarikh terlupa termasuklah tarikh lahir anak-anak, ada kalanya tarikh nikah dan lebih sedih tak ingat tarikh hari jadi isteri.

Fuhh boleh jadi perang besarkan kalau jadi begini?

Bagi orang muda-muda remaja, time masyuk bercinta mungkin korang ingat perkara begini lawak, takkanlah kita boleh lupa tarikh penting orang yang kita sayang tapi cuba masuk ke alam rumahtangga, baru korang sedar kenapa hal begini timbul.

Kalau korang nak tahu kenapa lelaki selalu pelupa, rupanya inilah sebabnya.

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Dr Clifford Jack dari Mayo Clinic seperti disiarkan oleh CNN, di dapati memori atau daya ingatan orang lelaki tidak sebaik perempuan. Malah ukuran otak lelaki untuk mengawal kenangan jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan perempuan.

IKLAN
Kenapa Orang Lelaki SELALU PELUPA Padahal Gig Memori Banyak Kosong? Pakar Saraf Rungkai Puncanya
Lelaki sebenarnya kerap lupa kerana dia tahu ada orang perempuan boleh tolong fikirkan. Tak percaya tanyalah pada semua pasangan hal nie..

“Ini benar. Memori dan volume otak lelaki lebih buruk daripada perempuan apabila dirinya memasuki usia 40-an dan seterusnya,” kata Dr Clifford Jack.

Dalam satu kajian yang dilakukan pada 1246 individu antara usia 30-95 tahun, Jack menemukan bahawa memori mulai menurun untuk dua jantina iaitu lelaki dan perempuan seawal usia 30 tahun. Namun memori lelaki lebih buruk dari perempuan secara keseluruhan setelah usianya memasuki 40 tahun.

IKLAN

Fuhh, patutlah orang lelaki selalu pelupa! Hikz.

Dalam pada itu, pakar saraf Dr Charles Decarli berkata, bahagian otak yang mengawal memori (hippocampus), lebih kecil jika dibandingkan dengan perempuan terutama selepas memasuki usia 60 tahun ke atas.

IKLAN

“Hippocampus lelaki mulai hilang sedikit pada usia lelaki muda tetapi akan semakin jatuh ke bawah bila usia semakin tua dan ini berbeza dengan perempuan yang lebih tua,” katanya.

So, dah tahukan kenapa lelaki selalu pelupa. Jadi orang perempuan la tolong ingatkan agar tak rasa kecil hati kalau pasangan terlupa.

Tapi jangan pula orang lelaki ambil kesempatan berfikir kerana anggap ada orang tolong fikirkan untuknya. Kalau tidak sampai bila-bila gig memori di otak yang masuk berbilion maklumat tu jadi kosong sampai bila-bila. Hikz!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI