Pasti kita masih ingat dengan isu seorang pekerja kilang yang merempuh kilang tempatnya bekerja dan kemudian melempar boma pi sebelum kemudiannya seperti sengaja membiarkan dirinya dilanggar sebuah trelar.

Apa yang menarik perhatian orang ramai adalah mengenai luahan akhir dari hatinya mengenai sikap kilang yang didakwa rasis termasuk menyekat gaji dan tidak membayar bonus.

Ternyata perjuangannya mungkin baru bermula apabila hari ini, Kementerian Sumber Manusia melaklumkan sedang menyiasat sebuah kilang di Ipoh, Perak yang didakwa bersikap rasis sehingga mengakibatkan seorang pekerjanya mengamuk sebelum meninggal dunia pada minggu lalu.

Laporan Sinar Harian menyebut, Menterinya, Datuk Seri M Saravanan berkata, kementerian juga memberi jaminan bahawa pihak berkuasa akan mengambil tindakan undang-undang yang sewajarnya terhadap pihak bertanggungjawab dalam kejadian itu.

IKLAN

"Saya memberi jaminan jika didapati bersalah, pihak berkuasa akan mengambil tindakan undang-undang,” katanya pada sidang akhbar di Bukit Damansara di sini hari ini.

Saravanan berkata demikian mengulas kejadian seorang pekerja kilang di Ipoh yang merempuh pejabat majikannya selepas diberhentikan kerja.

IKLAN

Kementerian Sumber Manusia Siasat Kilang Didakwa Rasis, Perjuangan Akhir Pekerja Kilang “Dapat Perhatian”

Kementerian Sumber Manusia Siasat Kilang Didakwa Rasis, Perjuangan Akhir Pekerja Kilang “Dapat Perhatian”

Malah, lelaki terbabit turut dilaporkan melontar bom petrol molotov cocktail ke pejabat pengurusan syarikat terbabit.

IKLAN

Lelaki itu bagaimanapun terbunuh kira-kira sejam kemudian selepas dilanggar lori semasa melintas jalan.

Sejurus selepas tragedi itu, tular video mengenai mangsa yang meluahkan penderitaannya sewaktu bekerja dengan sebuah syarikat teknologi Amerika Syarikat di Perak.

Dalam video dirakam sebelum kematiannya, lelaki berusia 50-an itu menceritakan penderitaan dan kemurungan di tempat kerja termasuk mendakwa dituduh mempunyai masalah dalam prestasi kerjanya. Sumber : Sinar Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI