Tanya saja pada graduan universiti hari ini, bila cari kerja apa perkara pertama yang mereka mahu kan daripada syarikat tempat mereka bekerja?

Selain ingin menimba ilmu dan pengalaman, bohonglah jika bukan jumlah gaji adalah perkara pertama yang bermain di fikiran sewaktu datang menghadiri temu duga.

Tapi sebab tak mahu nampak sangat seperti mata duitan, ramai yang takut untuk mengutarakan soalan ini dan hanya menerima tawaran yang diberi walaupun gaji yang ditawarkan tidaklah begitu memberangsangkan.

Namun, korang tahu tak sebenarnya jika majikan tidak menawarkan gaji seperti yang diharap, ada cara yang boleh dilakukan sebelum menerima tawaran mereka bulat-bulat?

Nah, apa kata cuba ikut tip yang diberikan oleh maukerja.my dan jangan risau kerana apa yang di kongsi kan ini tidak akan sesekali menjejaskan persepsi majikan. Tapi diingatkan kalau nak demand pun janganlah sampai terlalu tinggi sehingga melepasi tahap piawaian,tambah pula jika korang tu graduan muda.

So, kalau tak nak tersilap langkah ketika sesi temu duga, jom ikut panduan ini.

1. “Apa yang saya boleh lakukan untuk mendapat gaji sejumlah RMXXXX?

 

Kalau Takut Nak Demand Gaji Masa Interview, Guna 3 Taktik Win-Win Situation Seperti Yang Dilakukan Gadis Ini

IKLAN

 

Semasa sesi temu duga, majikan akan menerangkan tentang jobscope yang perlu korang lakukan dan kadang ia mungkin di luar bidang kuasa.

Bergantung sama ada mahu terima atau tidak, jika mahu pastikan korang buktikan kepada mereka yang korang boleh melaksanakannya dengan baik dan tunjukkan kesungguhan dalam melakukan setiap tugasan dalam masa yang ditetapkan.

2. Ketahui manfaat yang bakal diterima

 

Kalau Takut Nak Demand Gaji Masa Interview, Guna 3 Taktik Win-Win Situation Seperti Yang Dilakukan Gadis Ini

IKLAN

 

Satu lagi cara yang boleh korang buat adalah dengan bertanyakan tentang manfaat yang akan diperoleh jika bekerja di situ, seandainya gaji tidak begitu memberangsangkan (elaun, parking, overtime).

Ada syarikat yang menawarkan gaji sedikit tetapi elaun tinggi dan ada juga yang tidak memperuntukkan apa-apa manfaat. Oleh sebab itu, penting untuk korang bertanyakan tentang perkara ini sebelum membuat keputusan.

3. Terangkan kelebihan dan kemahiran yang ada

 

IKLAN

Kalau Takut Nak Demand Gaji Masa Interview, Guna 3 Taktik Win-Win Situation Seperti Yang Dilakukan Gadis Ini

 

Bagi mereka yang sudah mempunyai pengalaman bekerja, beritahu kemahiran yang korang ada sepanjang bekerja di tempat lama. Ini juga adalah salah satu cara untuk meminta supaya gaji diupgrade kan.

Okay kalau nak tahu lebih lanjut, boleh refer pada video ini juga.

 

 

Sumber: maukerja.my