Rasanya impian korang yang ingin melihat ‘kereta terbang’ bakal terlaksana kerana syarikat SkyDrive yang berpusat di Tokyo telah pun membuat penerbangan uji cuba model kereta terbang SD-03 di bandar Jepun.

SkyDrive merupakan antara salah satu daripada banyak syarikat di Jepun yang berusaha untuk menghasilkan kereta terbang, namun projek mereka akhirnya berhasil selepas kenderaan tersebut berjaya diterbangkan beberapa kaki ke udara.

Jepun Berjaya Buat Uji Kaji Kereta Terbang Berpenumpang Pertama Di Dunia

Menurut ketua SkyDrive, Tomohiro Fukuzawa menjelaskan bahawa dalam lebih 100 projek kereta terbang yang cuba dihasilkan di seluruh dunia, hanya satu sahaja yang berjaya diterbangkan ke udara dengan seorang pemandu didalamnya. Syarikat itu juga berharap agar kereta tersebut dapat disiapkan sepenuhnya menjelang 2023 dan dijual di pasaran.

IKLAN

Korang boleh lihat bagaimana kereta terbang ini berfungsi menerusi video dibawah.

Dihidupkan dengan bateri dan empat pasang baling-baling, kereta yang mempunyai satu tempat duduk itu diterbangkan kira-kira dua meter di atas tanah dan berada di udara selama 4 minit.

IKLAN

Jika pasukan Fukuzawa berjaya meningkatkan masa terbang kereta itu dari lima hingga 30 minit, projek tersebut menawarkan potensi yang baik termasuk digunakan mengeksport barangan ke China.

Jepun Berjaya Buat Uji Kaji Kereta Terbang Berpenumpang Pertama Di Dunia

IKLAN

Kereta terbang tersebut menggunakan Evtol, iaitu kaedah berlepas dan pendaratan secara menegak untuk bergerak antara posisi serta dipercayai kelebihan itu boleh mengurangkan kesesakan di lapangan terbang dan jalan raya pada masa hadapan.

Wah, jika memang benar kereta terbang bakal dipasarkan, maka tercapailah impian korang untuk melihat ‘kereta terbang’. Hiks!

Sumber: utusan.com.my

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI