It’s finally here! Selepas pegumuman yang dilakukan oleh YG Entertainment tentang projek solo ahli Blackpink, Jennie pelbagai reaksi telah diterima terutamanya daripada peminat mereka yang dikenali dengan gelaran Blink.

Namun desas-desus tentang pelbagai tuduhan melulu dan pilih kasih terhadap Jennie telah ditepis oleh YG Entertainment. Mereka juga sebelum ini telah mengumumkan bahawa setiap ahli Blackpink yang lain iaitu Jisoo, Lisa dan Rose akan turut muncul dengan projek solo masing-masing.

Dan semalam Jennie yang muncul secara live menerusi streaming di VLive channel Blackpink telah memperkenalkan lagu solo pertamanya yang berjudul ‘Solo’.

Dan bagaimanakah lagu dan muzik video tersebut? Oh boy… it so awesome!

IKLAN

BACA: BTS, Blackpink Antara Grup Korea Kuasai Carta Most View Di YouTube

Jennie yang terkenal dengan gaya rapping bersahaja terutama dalam Bahasa Inggeris turut menampilkan sisi berbezanya dengan tarian ala-balet dan juga hip hop. Lagu yang berdurasi hampir tiga minit tersebut ditulis oleh penerbit yang sentiasa bersama Blackpink iaitu Teddy dan ditulis bersama olehnya dengan 24.

IKLAN
Jennie Blackpink Rampas Takhta Carta iTunes Worldwide Dengan ‘Solo’
Yass queen!

Lagu bergenre hip hop yang bertembung dengan pop anthem ini diramalkan menjadi single hit luar biasa di peringkat global. Malah dalam tempoh tidak sampai 24 jam ia diperkenalkan, ‘Solo’ telah berjaya mendaki tangga teratas carta Worldwide iTunes.

Sebelum itu juga Jennie telah mencatatkan rekod baru dalam kariernya apabila berjaya melakukan ‘All-Kill’ dalam 7 carta muzik utama di Korea. Beberapa jam selepas lagu ini diperkenalkan ia telah berjaya menduduki tempat pertama di beberapa carta muzik utama seperti Melon, Mnet, Genie Music, Bugs, Naver Music dan Soribada.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

THANKYOU to everyone this is just too much ??? thanks a million to all my blinks out there today is one special day ?

A post shared by J (@jennierubyjane) on

Melihatkan sambutan serta sokongan luar biasa diterimanya, Jennie mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada peminatnya menerusi satu posting di Instagram.

Congrats Jennie!