They not gonna stop aren’t they? Bahkan hari demi hari pengaruh di peringkat global yang dibawakan oleh artis-artis K-pop semakin meningkat dan luar biasa. Satu demi satu grup K-pop telah merobek pelbagai carta muzik dan muzik video sama ada di Amerika Syarikat, Eropah dan juga Amerika Selatan.

Pernah tak korang bayangkan bagaimana sebuah negara seperti Mexico yang bahasa sehariannya menggunakan Bahasa Sepanyol boleh menjadi antara negara yang gilakan K-pop. Fenomena ini sudah berterusan sejak beberapa tahun lalu dan dengan platform media sosial, pengaruh mereka kini tidak terjangkau dek akal.

Kini mereka juga telah mendominasi jumlah view tertinggi bagi muzik video di YouTube. Laporan terbaru daripada Forbes yang dikeluarkan semalam menunjukkan mereka mendominasi 5 tempat daripada 10 muzik video yang paling banyak ditonton dalam tempoh 24 jam.

IKLAN
BTS, Blackpink Antara Grup K-pop Dominasi Carta MV Paling Tinggi View Di YouTube
BTS

Pada Ogos lalu, muzik video BTS, ‘Idol’ telah mencipta sejarah apabila berjaya menumpaskan Taylor Swift dan menjadi muzik video paling tinggi jumlah view dalam tempoh 24 jam. ‘Idol’ telah ditonton lebih 45 juta view dalam tempoh 24 jam mengalahkan Taylor Swift dengan ‘Look What You Made Me Do’ dengan 43.2 juta view.

BACA: [KUIZ] Ahli BLACKPINK Yang Manakah Korang?

IKLAN
BTS, Blackpink Antara Grup K-pop Dominasi Carta MV Paling Tinggi View Di YouTube
Blackpink

Selain itu, BTS juga menduduki tempat keenam dengan muzik video ‘Fake Love’ dengan 35.9 juta viEW. Muzik video K-pop yang kedua paling tinggi dan keempat dalam carta dalam carta pula diduduki oleh Blackpink dengan lagu hit mereka, ‘DDU-DU DDU-DU’ dengan jumlah 36.2 juta view.

IKLAN

PSY dengan lagu ‘Gentlemen’ pula menduduki tempat kelima dengan 36 juta view. Single terbaru TWICE, ‘Yes Or Yes’ pula di kedudukan ketujuh dengan 31.4 juta view.

Berikut merupakan senarai Top 10 MV paling tinggi jumlah view di YouTube dalam tempoh 24 jam;

1. BTS “IDOL” – 45 juta view

2. Taylor Swift “Look What You Made Me Do” – 43.2 juta view

3. Eminem “Killshot” – 38.1 juta view

4. Black Pink “DDU-DU DDU-DU” – 36.2 juta view

5. Psy “Gentlemen – 36 juta view

6. BTS “Fake Love” – 35.9 juta view

7. TWICE “Yes or Yes” – 31.4 juta view

8. Nicky Jam “X (Equis)” – 29.7 juta view

9. RedOne “Boom Boom” – 24.1 juta view

10. Miley Cyrus “Wrecking Ball” – 22.6 juta view