Berita pemberhentian staf di syarikat Utusan Melayu (Malaysia) Berhad hujung minggu ini membuatkan ramai orang marah dan gelisah.

 

Menurut laporan Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia (NUJ), 800 orang staf daripada 1,500 orang ditawarkan dengan Voluntary Separation Scheme (VSS).

Kata mereka, VSS tersebut akan dibayar secara ansuran bulanan, instead of, bayaran pukal (lump sum).

Hhm, shady. Tetapi itulah realiti yang sedang berlaku di beberapa buah syarikat gergasi di Malaysia.

 

 

Bagi yang tidak pernah melalui pengalaman menerima tawaran VSS terutamanya pekerja muda / junior seperti korang, VSS can be scary.

Bagi pekerja senior yang telah berkhidmat selama berbelas sehingga berpuluh tahun di situ, tawaran VSS ini seharusnya diterima saja oleh mereka memandangkan jumlah pampasan yang akan dibayar dilihat setimpal.

Tetapi, macam mana pula dengan staf baru seperti kita? Paling kurang pun, kita baru bekerja setahun dua. Cukupkah VSS yang diberikan itu untuk menanggung hidup sebagai penganggur sekejap?

 

Err takutnya tak ada duit!

 

Haa, seorang pekerja perempuan di Malaysia (namanya diminta dirahsiakan) berkongsi dengan penulis kenapa dia menerima VSS daripada syarikat lama dan apa yang terjadi selepas tamat bekerja di sana.

 

 

01

Be Realistic

First of all, korang kena berfikiran realistik. Mana ada majikan yang nak syarikat mereka rugi dan terpaksa memecat lebih separuh staf di bawah mereka? Jadi apabila solusi terakhir bagi majikan untuk menyelamatkan syarikat adalah melalui Voluntary Seperation Scheme (VSS), maksudnya mereka dah cuba sebaik mungkin lah tu.

 

 

Jadi, kita kena redha dengannya.

Ya, korang akan memberontak, “Senanglah kau cakap.”

IKLAN

Saya pun pernah laluinya, jadi saya tahu apa yang korang lalui. Korang kena realitik – itu perkara pertama.

 

 

02

Sejarah Syarikat

Kedua, ambil tahu serba sedikit tentang sejarah syarikat korang.

Kalau dalam masa 3-4 tahun kebelakangan ini, syarikat berada dalam senarai ‘merah’ (bermasalah dari segi kewangan), better terima saja VSS.

 

Terima VSS beramai-ramai?

 

Selalunya di dalam surat penerimaan VSS, akan ditulis sebab utama VSS ditawarkan kepada pekerja.

 

 

03

Tunggu..?

Jangan ambil masa terlalu lama untuk membuat keputusan. TAPI jangan pula buat keputusan terburu-buru.

 

 

IKLAN

Consult dulu staf senior yang pernah berdepan dengan situasi VSS.

Syarikat akan memberi masa 2 minggu untuk kamu menghantar semula surat tawaran VSS. Selepas itu, jumlah wang tawaran akan berkurangan (mengikut undang-undang) atau lebih teruk, KOSONG bayaran apabila korang mengambil masa terlalu lama sehingga syarikat ‘gulung tikar’.

Ada 2 kakak di syarikat lama saya yang terpaksa diberhentikan tanpa apa-apa pampasan.

Kasihan, tapi itulah kesan tunggu-sebab-sayang-nak-berhenti.

 

 

04

Cara Kiraan

Selagi bayaran VSS setimpal dengan tempoh korang bekerja, tak ada masalah pun untuk korang terima VSS.

Okay, macam mana VSS dikira?

Khidmat 0-2 tahun : 10 hari bekerja x tahun bekerja.

Khidmat 2-5 tahun : 15 hari bekerja x tahun bekerja.

 

 

Contohnya:

Gaji RM2,400 sebulan, baru bekerja 2 tahun.

IKLAN

= RM800 (gaji 10 hari) x 2

= RM1,600

Err, sedih memang sedih tengok jumlah tu, tapi korang kena kuat dan terima!

Sebabnya, ada dua possibility selepas tempoh VSS tamat. Sama ada pekerja senior diberhentikan kerana kos menanggung mereka teramat tinggi. Atau pekerja junior seperti kita yang diberhentikan kerana tak cukup pengalaman.

Trust me, you do not want to be a 50% bait to the employer.

 

 

05

Hantar Resume

Katakan korang sudah menghantar surat penerimaan tawaran VSS. Selalunya, majikan akan memberi notis sebulan sebelum berhenti. Gunakan masa sebulan itu betul-betul untuk mencari kerja baru. Yes... bukan senang tetapi tak mustahil.

 

Hantar cepat resume.

 

 

06

Lebih Yakin

“Lemme show you…”

 

Dapat saja tawaran interview, pergi. Semasa saya ke tawaran pertama, surprisingly, saya langsung tak rasa gugup malah memang yakin berdepan dengan bakal bos baru. Mungkin sebab saya tahu di dalam bank sudah terisi wang VSS.

Sedikit atau banyak jumlah VSS tu bukan soalnya.

Korang boleh!

 

Semasa interview, yakinkan diri. You have nothing to loose. Duit VSS dah ada dalam bank, cuma sampai bila nak duduk rumah kan? Lagipun, korang masih muda. Peluang untuk dapatkan kerja masih cerah. Jangan putus harapan, itu yang paling penting.

 

* * * * *

 

Remaja berharap agar korang yang terpaksa berdepan dengan VSS sentiasa kuat dan buat pilihan yang bijak!