Kredit Foto : Ihsan MSU

 

Setelah para pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) terpaksa menunggu lama sebelum menamatkan pengajian masing-masing dengan sidang konvokesyen, akhirnya istiadat tersebut kembali dilangsungkan mulai hari ini oleh Management & Science University (MSU).

Bertempat di kampus Shah Alam, MSU melangsungkan konvokesyen ke-27 setelah ia tertangguh semenjak bulan Oktober tahun lalu akibat pandemik COVID-19 yang melanda negara.

IPT Kembali Langsungkan Konvokesyen, Bermula Dengan MSU Hari Ini

Dengan kehadiran seramai 1,959 graduan yang mewakili 90 program pengajian, istiadat tersebut dibahagikan untuk berlangsung mulai hari ini hingga 2 April (Jumaat) kelak.

Ia terdiri daripada 22 penerima ijazah Doktor Falsafah, 68 graduan ijazah Sarjana, 955 graduan ijazah Sarjana Muda dan 914 graduan Diploma.

IPT Kembali Langsungkan Konvokesyen, Bermula Dengan MSU Hari Ini

IKLAN

IPT Kembali Langsungkan Konvokesyen, Bermula Dengan MSU Hari Ini

Biarpun jumlah tersebut agak besar, namun dengan pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang diwajibkan ke atas kesemua hadirin, kesemua graduan akhirnya berpeluang untuk menerima skrol masing-masing di atas pentas.

Merasa lah juga kan.

 

Tingkat Prestasi

Pada majlis sulung hari ini, ia telah dihadiri oleh Presiden MSU, Profesor Tan Sri Dato’ Wira DR Mohd Shukri Ab Yajid, Naib Canselor MSU, Profesor Puan Sri Datuk Dr Junainah Abd Hamid serta pengurusan kanan universiti tersebut.

IKLAN

Menariknya pada konvokesyen edisi ini, tiga program pengajian baru meraikan graduan sulung mereka. Ia terdiri daripada graduan Diploma in Physiotheraphy, Bachelor in Islamic Finance (Hons) dan Bachelor in Marketing with Psychology (Hons).

IPT Kembali Langsungkan Konvokesyen, Bermula Dengan MSU Hari Ini

Penerima Anugerah Pingat Emas Canselor, Sharul Ikmal Mohd Sukkeri. [ Bachelor in International Business (Hons) ]

IPT Kembali Langsungkan Konvokesyen, Bermula Dengan MSU Hari IniPenerima Anugerah Presiden, Danish Haikal Asman [ Bachelor in Creative Multimedia (Hons) ]

IKLAN

Untuk pengetahuan, sepanjang beberapa bulan, MSU telahpun mencatatkan beberapa prestasi akademik yang memberansangkan dalam Edisi 2021 QS World University Rankings by Subject.

Ini termasuklah mengekalkan kedudukannya kedua di Malaysia dalam kalangan #51-100 terbaik dunia untuk subjek Hospitality and Leisure Management, tersenarai buat kali pertama bagi subjek Art and Design (Fashion Design) di kedudukan pertama di Malaysia dalam kalangan #151-200 dunia dan di kedudukan ke-11 di Malaysia dalam kalangan #451-500 bagi subjek Business and Management Studies.

Tidak hairanlah apabila IPT ini memperolehi tahap 98.7 peratus kebolehpasaran graduan dalam sektor pekerjaan seperti yang dicatatkan dalam Kajian Pengesanan Graduan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT).

IPT Kembali Langsungkan Konvokesyen, Bermula Dengan MSU Hari Ini

Apapun, REMAJA ingin mengucapkan tahniah kepada kesemua graduan MSU yang telah menamatkan pengajian mereka secara rasmi pada minggu ini!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI