Malang memang tidak berbau, siapa sangka aktiviti fun run ini boleh mengakibatkan  tiga peserta acara larian ini cedera selepas dilanggar sebuah kereta yang dikatakan merempuh penghadang keselamatan didirikan di Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) baru-baru ini.

Walaupun nampak seperti fun (yelah, nama pun fun run), namun korang perlu la berhati-hati dan jangan fikir seronok je nak tamatkan larian.

Dalam satu kenyataan di laman Facebook acara itu, penganjur maraton itu berkata, ia memberi bantuan kepada peserta terjejas akibat kemalangan itu dan mereka sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa, serta berjanji memberi lebih banyak maklumat apabila memperolehinya.

“Sebelum ini, pada acara larian Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon, terdapat kemalangan yang membabitkan sebuah kereta yang merempuh hadangan keselamatan kami.

“Pelari yang terjejas sedang menerima rawatan perubatan. Kesejahteraan peserta larian kami kekal menjadi keutamaan kami dan kami menawarkan bantuan kepada mereka yang terjejas dalam kejadian ini.

IKLAN

Earlier today, at the Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon, there was an accident involving a car that plowed…

Posted by Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon on Sunday, September 29, 2019

Menurut seorang penguna Facebook iaitu saudara Onizuka Rizuan, seorang daripada mangsa itu ialah rakan sekerjanya di PruBSN yang mengalami keretakan di pinggul dan pelvis, serta cedera di kepala dan tangan.

Onizuka merayu saksi kemalangan yang dikatakan langgar lari itu supaya tampil membantu siasatan polis.

Mangsa yang berusia 44 tahun itu dipercayai dalam keadaan stabil dan dijangka menjalani pembedahan. Dia dipercayai ialah pembantu kawasan Parlimen bagi bekas menteri belia dan sukan, Khairy Jamaluddin yang merupakan ahli Parlimen Rembau.

Sekeping gambar yang dimuat naik ke Facebook Onizuka menunjukkan KJ berada di tepi katil mangsa itu.

IKLAN

Jurucakap polis berkata, saksi melaporkan kemalangan yang berlaku di MRR2 itu menghala ke arah Gombak.

Tetapi, katanya, tidak jelas jika pemandu merempuh penghalang kerana kawasan itu dalam pembinaan dan peserta mungkin keliru.

Sementara itu Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Abdul Rahman, dalam satu kenyataan di Twitter pula berkata, beliau telah dimaklumkan mengenai insiden tersebut.

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Abdul Rahman

“Saya berharap pihak berkuasa akan mengambil tindakan segera dalam mencari pihak yang melakukan kesalahan melanggar hadangan keselamatan itu dan kepada penganjur untuk membantu mangsa yang cedera dalam apa jua cara yang mungkin.

IKLAN

“Kami memberi keutamaan kepada keselamatan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan.
Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menggesa pihak berkuasa “mengambil tindakan segera untuk mencari individu yang melanggar penghadang keselamatan itu” serta membantu mangsa cedera.

Untuk info Standard Chartered KL Marathon merupakan larian tahunan yang diadakan sejak 1989. Lebih 30,000 peserta mengambil bahagian tahun ini bersama kira-kira 1,900 peserta antarabangsa dari 73 negara.

So, kepada korang yang nak join aktiviti larian lain fun run ni penulis harap korang lebih berhati-hati ya. Ingat tau malang tak barbau ye gais…!

Sumber : Free Malaysia Today