Bila beli  kereta baru, ramai yang tak ambil kisah apa fungsi-fungsi keselamatan yang telah dibekalkan oleh pihak pengeluar. Ramai yang ambil mudah. Hanya setakat tahu on/off radio, isi minyak dan kemudian jalan sejauh mungkin selagi larat memandu.

Tak sempat pun nak fikir berapa isi padu sebenar bacaan tayar, berapa inci rim dan lain-lain perkara asas. Sebabnya kita tahu kereta baru dan tentu tak ada sebarang masalah pun.

Namun sering kali kita terbaca insiden kereta “melompat”, “terbang” dan lain lagi semasa memulakan pemanduan. Sebenarnya tanpa korang sedar, pihak pengeluar ada menampilkan banyak ciri-ciri keselamatan terutama butang Shift Lock yang ada di kereta  bertransisi auto ini.

Inilah Fungsi Shift Lock  Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu, Dapat Elak Kereta “Terbang” Sebenarnya…

Perkongsian ini mungkin dapat membantu bagi pemandu wanita khususnya apa fungsi butang shift lock ini dan bagaimana kegunaan. Jika anda tahu fungsinya, insya Allah kereta tak melompat lagi pun sebaik korang start enjin.

BAGI pemandu kereta transmisi automatik, anda tentu perasan dengan punat kunci anjakan atau shift lock (selepas ini akan dirujuk sebagai shift lock) yang terletak di sebelah tombol gear. Jangan terkejut kerana memang ada sesetengah pemilik kereta automatik yang langsung tidak tahu fungsi butang tersebut walaupun sudah memandu bertahun-tahun. Sebenarnya apakah fungsinya? Bilakah perlu menggunakannya? Dan bagaimana pula mahu menggunakannya?

APAKAH ITU SHIFT LOCK?

 Inilah Fungsi Shift Lock  Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu, Dapat Elak Kereta “Terbang” Sebenarnya…

IKLAN

Shift lock ialah ciri keselamatan baharu yang dibangunkan jurutera automobil selepas mengambil kira banyak insiden kecuaian pemandu. Ada dua insiden yang kerap berlaku pada pemilik kereta automatik tanpa fungsi shift lock:

  • Pemandu panik kerana kereta tiba-tiba tidak dapat dihidupkan, sedangkan keretanya itu dimatikan dalam gear sama ada D atau R. Enjin kereta automatik cuma dapat dihidupkan dalam posisi N atau P.
  • Pemandu menyangka kenderaan dimatikan dalam P, tetapi sebenarnya dalam N. Apabila dihidupkan, gear terus ditarik ke bawah (di bawah P ialah R) kerana mahu mengundur , tetapi kereta sebenarnya dalam D dan bergerak ke hadapan. Kemalangan pun berlaku.

Jadi, shift lock direka untuk mengatasi dua insiden di atas yang membabitkan isu keselamatan. Jadi bagi kereta moden hari ini, ada tidak perlu lagi risau kerana kereta anda mesti dimatikan dalam P sebelum kunci boleh dicabut.

Bagaimana shift lock ini berfungsi. ikuti langkah di bawah.

                               MATIKAN GEAR ENJIN PADA GEAR PInilah Fungsi Shift Lock  Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu, Dapat Elak Kereta “Terbang” Sebenarnya…

Punat shift lock (ada juga ditulis shift lock release) berfungsi meriliskan transmisi anda daripada P. Ini kerana dalam situasi tertentu anda perlu meletakkan gear dalam N, misalnya kereta anda perlu ditunda akibat kerosakan seperti bateri mati atau kong. Di sinilah fungsi punat shift lock diperlukan. Cara menggunakannya adalah seperti berikut:

IKLAN

CABUT KUNCI SEPERTI BIASAInilah Fungsi Shift Lock  Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu, Dapat Elak Kereta “Terbang” Sebenarnya…

 

 TEKAN TOMBOL SHIFT LOCK  DAN JANGAN LEPASKAN, MASA YANG SAMA TARIK TOMBOL GEARInilah Fungsi Shift Lock  Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu, Dapat Elak Kereta “Terbang” Sebenarnya…

                       

                       UBAH KE GEAR N DAN KEMUDIAN LEPASKAN BUTANG SHIFT LOCKInilah Fungsi Shift Lock  Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu, Dapat Elak Kereta “Terbang” Sebenarnya…

IKLAN

 

LEPASKAN BREK TANGAN DALAM KEADAAN FREEInilah Fungsi Shift Lock  Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu, Dapat Elak Kereta “Terbang” Sebenarnya…

* Model kereta: Perodua Axia SE

INFO EKSTRA

Punat shift lock bagi sesetengah kereta memerlukan anda menggunakan pin atau pemutar skru mata rata untuk meriliskannya. Anda boleh balut atau lapik pemutar skru dengan kain untuk mengelak kesan calar pada konsol gear.

SUMBER :PANDU LAJU.COM.MY

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI