Pantas siswa, siswi, jangan tidur!

Buat mereka yang bakal melanjutkan ke pengajian tinggi, antara perkara yang mungkin ditakuti adalah minggu orientasi.

Yalah, boleh dikatakan bermacam-macam cerita yang sering didendangkan bagaimana pelajar baru kononnya disuruh buat macam-macam semasa minggu orientasi ini sampai ada yang tertanya-tanya signifikasi minggu orientasi tersebut.

Oleh itu, Remaja ingin berkongsi perkara-perkara yang korang kena get ready untuk survive minggu orientasi ini. Take note ya!

Get ready untuk tidak cukup tidur/rehat

Selalunya, pelajar memang tidak akan cukup tidur semasa minggu orientasi ini sebab aktiviti penuh dari subuh hinggalah tengah malam. Mana taknya, dalam minggu orientasi inilah para fasilitator nak terangkan kat korang tentang uni life ni.

IKLAN

Nanti takdelah korang terpinga-pinga tak tahu apa-apa bila kat universiti kan.

Get ready untuk tidak cukup masa

Sebab jadual yang padat, selalunya memang akan rushing nak buat banyak benda. Contohnya, tak cukup masa nak makan, nak mandi, nak berborak dan lain-lain.

Dan, korang pun kena faham, kakak-kakak dan abang-abang fasilitator suruh korang cepat sebab nak kejarkan pelajar lain juga.

IKLAN

Get ready untuk buat benda pelik-pelik

Kalau asyik serius je dengar ceramah mesti korang boring kan? Lagi satu, duduk ramai-ramai tak bergaul dengan orang sekeliling pun tak boleh jugak. Jadi, cubalah husnuzon kot aktiviti yang dilakukan itu adalah just for fun. Untuk korang jugak kan?

Get ready untuk kena marah dengan fasilitator

IKLAN

Kakak-kakak dan abang-abang fasilitator ini pun manusia juga, ada rasa penat. Mungkin kot lah tertinggi suara ke, termarah ke asalkan tidak melebih, korang bersangka-baik sahajalah. Lagipun, bukan mudah nak jaga beribu-ribu orang kan?

Get Ready untuk hilang kawan

Haa, hilang kawan? Okay, maksudnya kat sini adalah kadang-kadang kawan waktu minggu orientasi tu tak akan bertahan sampai korang dah masuk kelas nanti. Sebab, melalui pengalaman selalunya, student first year akan lagi rapat dengan kawan sekelas. Tapi ada je yang bertahan. So chill okay!