Seperti yang semua sudah maklum, mulai 1 Ogos 2020 masyarakat Malaysia diwajibkan untuk memakai pelitup muka, jika tidak, korang akan dikenakan kompaun sebanyak RM1,000.

Walau bagaimanapun, terdapat golongan yang tidak wajib memakai face mask yang perlu difahami oleh semua individu.

Hal ini disahkan sendiri oleh Kementerian Kesihatan Malaysia di laman Twitter mereka dengan menyatakan bahawa terdapat empat golongan yang tidak boleh memakai face mask dan antaranya adalah termasuk kanak-kanak yang berumur kurang 2 tahun, mereka yang sukar bernafas, individu yang tidak sedarkan diri serta orang kurang berupaya atau tidak dapat menanggalkan pelitup muka tanpa bantuan.

Individu yang tidak sedarkan diri merujuk kepada satu keadaan dimana tindak balas saraf daripada otak ke badan dan sebaliknya tidak sampai. Seseorang yang tidak sedar diri nampak resah seperti orang mabuk. Dia akan mengantuk dan tidak boleh disedarkan walaupun dicubit. Pesakit mungkin boleh pulih atau terus tidak sedar diri.

IKLAN

Penggunaan face mask harus diamalkan berasma dengan penjagaan kebersihan tangan dengan kerap, penjarakan fizikal yang selamat, iaitu sekurang-kurangnya satu meter daripada orang lain.

Ini 4 Golongan Yang Tidak Boleh Memakai Face Mask Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia

Terdapat dua jenis face mask yang boleh digunakan bagi tujuan pencegahan tersebut, iaitu face mask perubatan (medical) dan face mask bukan perubatan (non-medical). Face mask perubatan seperti 3 ply surgical masks juga disyorkan kepada golongan yang berisiko tinggi seperti warga emas (berumur 60 tahun ke atas) dan mereka yang mempunyai penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi.

IKLAN

Ini 4 Golongan Yang Tidak Boleh Memakai Face Mask Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia

Klik sini untuk membeli face mask: https://invol.co/cluh63

IKLAN

Penggunaan face mask bukan perubatan pula adalah disyorkan untuk mereka yang tidak mengalami gejala namun berada di tempat-tempat di mana penjarakan fizikal sukar diamalkan seperti dalam pengangkutan awam, tempat kerja, kedai runcit dan persekitaran yang sesak.

KKMPutrajaya juga turut mengingatkan orang awam bahawa pelitup muka tidak boleh dikongsi dengan orang lain dan perlu dilupuskan dengan cara yang betul.
Diharap selepas ini tiada lagi individu yang keliru tentang pemakaian face mask ini dan teruskan menjaga jarak fizikal serta sentiasa amalkan kebersihan diri.

Ingat, kita masih belum menang. Stay safe!

Sumber: @KKMPutrajaya

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI