Foto: askthescientists.com

Memang benar lelaki dan perempuan tu berbeza. Bukan hanya segi fizikal tapi cara pemikiran dan psikologinya juga.

Kali ni, kita nak bercerita sikit tentang lelaki dan perempuan tapi bukan dari secara generalisasi, stereotaip mahu pun sexist. Ini cuma populasi umum yang telah dibuat oleh Aiman Psikologis selaku pembantu psikologis yang aktif berkongsi mengenai ilmu pengkajian minda dan tingkah laku manusia.

Untuk faham beza psikologi lelaki dan perempuan, penting untuk korang tahu dan faham daripada perbezaan perspektif Evolutionary Psychology. Maksudnya, psikologi, biologi dan fisiologi otak manusia yang berubah sejak awal zaman.

1. Perempuan lagi banyak fikir/tak fokus

Benar, sebab informasi dalam otak mereka bergerak antara otak kiri dan kanan dengan laju. Berbeza dengan lelaki, banyak fokus dalam satu sisi sahaja.

Foto: Twitter

2. Perempuan power task-switching, lelaki power bab fokus

Corpus callosum ialah tisu panjang penyambung otak kiri dan kanan. Perempuan punya lagi tebal daripada lelaki, maka transfer rate dia lagi cepat berbanding lelaki. Disebabkan itu perempuan power task-switching.

3. Lelaki lagi bagus baca peta, boleh parking lagi cepat

Parietal Lobe lelaki lebih luas permukaan berbanding perempuan. Fungsi dia, untuk Spatial Intelligence, kefahaman ruang 3D, jarak, navigasi dan lain-lain. Sebab itu juga lelaki lagi bagus baca peta, boleh parking lebih cepat berbanding otak perempuan.

Foto: Twitter

4. Lelaki pandang dengan bird-eye view

Lelaki pandang dengan “bird-eye” view. Lebih menyeluruh (globally). Perempuan pandang dengan spesifik (itemised).

5. Kulit lelaki lagi banyak saraf sentuhan

Kulit lelaki lagi banyak saraf sentuhan, jadi lagi sensitif/geli. Sebab itu lelaki cepat geli kalau jalan pegang tangan (cepat terangsang juga).

Perempuan deria lagi kurang sensitif, so kalau mereka jalan dengan kawan 10 orang semua pegang tangan pun tak ada masalah.

IKLAN

6. Cone cells mata perempuan lebih sensitif

Cone cells kat mata perempuan lagi sensitif (part kenal warna). Zaman purba waktu berjaga gua, mudah kenal buah, tumbuhan, beracun or tak. Kalau lelaki nampak semua oren je, perempuan akan nampak papaya, peach, apricot, carrot, tangerine dan macam-macam lagi.

Gambar hiasan

7. Reseptor mata lelaki lebih sensitif

Reseptor pada mata lelaki lebih sensitif pergerakan jarak jauh, sesuai dengan konsep pemburu memburu.

8. Parietal Lobe otak perempuan lebih besar berbanding lelaki

Dalam Parietal Lobe otak kita ada grey matter. Antara fungsinya, untuk proses bahasa, emosi dan perasaan. Parietal lobe kat otak perempuan lagi besar daripada lelaki.

9. Kuota perkataan harian perempuan 13k-20k lagi banyak daripada lelaki

Otak kita ada protein nama Foxp2, dikenali sebagai “language protein.” Perempuan ada lagi banyak protein ni dalam otak mereka. Dianggarkan, kuota perkataan harian dia 13k-20k lagi banyak dari lelaki. Jadi, jangan salahkan perempuan kenapa banyak sangat bercakap. Hiks!

Gambar hiasan

10. Lelaki tunnel vision, fokus ke depan dan nampak jauh

Lelaki tunnel vision, dia fokus ke depan dan nampak jauh. Perempuan peripheral vision, dia nampak dekat tapi sekeliling. Sebab tu lelaki pandu kereta, boleh sandar rileks tangan straight. Perempuan mesti dada dan lengan dia rapat ke stereng, paksa fokus kat depan (bukan semua la).

11. Manusia associate informasi dengan emosi

Manusia associate informasi dengan emosi, cuma perempuan lagi kuat (faktor grey matter dia lagi banyak). Warna baju suami minggu lepas, harga makanan first date, semua dia ingat.

IKLAN

12. Perempuan lebih laju nak detect orang menipu

Waktu nak faham bahasa badan, lagi banyak darah mengalir ke frontal lobe otak lelaki dari perempuan, sebab kena proses banyak untuk faham benda-benda indirect ni. Perempuan rileks je, otak tak perlu kerja keras untuk faham. Sebab tu mereka laju betul nak detect orang menipu.

13. Memori perempuan lagi kuat

Aktiviti kat Hippocampus perempuan lagi aktif (tempat simpan memori), jadi memori dia lagi kuat. Pantang larang nenek moyang, jangan gaduh sangat dengan perempuan. Haha!

Gambar hiasan

14. Perempuan power multi-tasking

Ingat lagi tak Corpus Callosum (penyambung otak kiri dan kanan) perempuan lagi tebal? Proses transfer info kat otak perempuan lagi laju, dia jadi power multi-tasking. Tengah masak dia boleh dukung anak, rebus telur, cakap telefon, dengar radio, menari dan macam-macam lagi.

15. Lelaki power betul bab fokus

Lelaki pula, informasi dia banyak bergerak pada side otak yang sama, jadi dia power betul bab fokus. Daya tumpuan dia tinggi. Tak fikir benda lain dah.

16. Perempuan lebih emosi, empati dan menyeluruh (banyak fikir)

Otak kita ada limbic system, fungsi untuk proses emosi dan perasaan. Dalam otak perempuan, limbic system mereka lagi besar. That’s why bila berfikir, perempuan lagi emosi, empati dan menyeluruh (banyak fikir). Tapi ingat, emosi tak semestinya tak bagus. Buktinya, naluri ibu.

IKLAN

17. Lelaki lebih rasional dalam buat keputusan

Otak lelaki ada Inferior-Parietal Lobule (IPL) yang lagi besar berbanding perempuan. Fungsi dia untuk proses matematik dan logik. Sebab itu kita nampak lelaki lagi rasional dalam sesuatu keputusan, tak emosi.

18. Definisi toilet bagi lelaki dan perempuan berbeza

Perempuan anggap toilet time itu macam waktu sosial. Sebab tu suka pergi ramai-ramai. Yang tak nak buang air pun nak ikut rombongan. Waktu itu dia sembang, pinjam mekap, tumpang bedak dan lain-lain.

Lelaki tak. Tandas untuk buang air kecil, besar, hingus dan lain-lain, fungsi sebenar tandas.

Gambar hiasan

19. Perbezaan penyelesaian masalah lelaki dan perempuan

Bila bercakap pasal masalah, lelaki berfikiran rasional. Dia akan fokus cari solusi, nak tahu pendapat dll. Bila dah jumpa jawapan dia rasa lega (walaupun tak buat lagi). Beza dengan perempuan, dia just nak luahkan. Cerita punya cerita, asalkan ada orang sudi dengar, dia lega. Betul tak?

Walau bagaimanapun, perbezaan psikologi ini bukanlah untuk merendahkan mana-mana jantina. Tak ada siapa atau siapa lebih buruk. Cuma, berbeza sikit saja.

Kalau cakap perempuan power multi-tasking, tak semestinya lelaki tak power langsung. Sama juga skil baca peta dan parking kereta, faham emosi dan lain-lain.

So, chill je ok? Apa-apa pun lelaki tetap perlukan perempuan dan perempuan pun perlukan lelaki. Setuju?

Sumber: Twitter Talk From Home