Siapa sangka, minat dalam bidang permainan digital telah menjadi punca kejayaan seorang remaja Malaysia untuk memenangi hadiah wang tunai bernilai US5.2 juta atau kira-kira RM21.7 juta bersama pasukannya!

Gamer Malaysia bernama Cheng Jin Xiang atau lebih dikenali dengan gelaran ‘NothingToSay’ itu kini bergelar jutawan setelah dia dan pasukannya yang berpangkalan di China iaitu PSG.LGD meraih kejayaan merangkul gelaran naib juara dalam sebuah kejohanan e-Sport berprestij di Romania.

Remaja Malaysia Raih Jutaan Ringgit Menangi Pertandingan e-Sport Di Romania
Cheng Jin Xiang. Sumber Foto : Sinar Harian
Remaja Malaysia Raih Jutaan Ringgit Menangi Pertandingan e-Sport Di Romania
Pasukan PSG.LGD.

Kejohanan bernama The International 2021 Dota 2 itu sememangnya amat dinanti-nantikan oleh kerana hadiah lumayan yang ditawarkan oleh pihak penganjur. Lihat sajalah jumlah hadiah yang dimenangi pasukan Jin Xiang itu walaupun berada satu kedudukan di belakang juara keseluruhan! Tak boleh bayangkanlah berapa hadiah yang menanti pasukan juara kan.

IKLAN

Edisi ini saja sudah memecah rekod arena sukan e-Sport kerana ia merupakan pertandingan yang menawarkan nilai hadiah keseluruhan tertinggi di dunia iaitu sehingga USD40juta (166 juta).

Remaja Malaysia Raih Jutaan Ringgit Menangi Pertandingan e-Sport Di Romania

Kemenangan yang diraih oleh Jin Xiang ini juga ditemani tiga lagi remaja Malaysia yang merupakan gamer yang masing-masing berpangkalan di China dan juga di United Kingdom. Mereka ialah Thiay Jun Wen dan Chan Chon Kien yang mewakili sebuah pasukan berpangkalan di China, Invictus Gaming yang mengakhiri kejohanan di tempat keempat dan membawa pulang USD2.4 juta (RM10 juta).

IKLAN

Manakala, Ng Kee Cyuan yang mewakili Fnatic yang berpangkalan di United Kingdom pula berpuas hati di kedudukan kesembilan hingga ke-12 lalu meraih hadiah bernilai USD800,400 (RM3.3 juta)!

Fuh, memang berbaloi juga kan menjadi atlet sukan e-Sport ni. Hehe..

IKLAN

Terdahulu, REMAJA pernah melaporkan kejayaan remaja Malaysia lain yang meraih durian runtuh menerusi pertandingan e-Sport.

ARTIKEL BERKAITAN : Gamers e-Sports Malaysia Menangi RM62000 , Kalahkan 3,530 Pasukan! – REMAJA

BACA LAGI : Masyuk! Pasukan PUBG Mobile Tempatan Ini Menangi Hadiah Bernilai RM100,000 – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI