Di era digital sekarang tidak ada yang mustahil apabila seseorang individu itu boleh menjadi kaya dengan hanya membuat content di media sosial.

Youtube merupakan platform perkongsian video yang paling popular di dunia. Ia merupakan anak syarikat kepada Alphabet Inc yang juga syarikat induk kepada Google.

Memandangkan anak muda sangat cenderung melihat you tube sebagai sebahagian masa mereka maka lahirlah Youtuber yang mampu mengubah corak pemikiran masyarakat melalui mesej yang mereka sampaikan.

IKLAN

Siapa sangka, video unboxing permainan mampu memperoleh sebanyak $29.5 juta (~RM119.5 juta) pada platform YouTube sepanjang 2020. Lebih hebat,kejayaan Ryan Kaji selaku watak utama dalam channel ini yang baru sahaja berusia 9 tahun dan sudah berjaya disenaraikan dalam Forbes magazine.

“Dia terkenal dengan video unboxing di mana dirinya akan mengeluarkan mainan dari bungkusan dan memeriksanya. Kini, Ryan Kaji mempunyai pelbagai barisan barangan jenama seperti mainan, ubat gigi, beg sekolah dan sebagainya. Ia dijual di pelbagai platform seperti Amazon, Target dan Walmart.

IKLAN

Jualan barangan tersebut mencecah $ 200 juta (RM807 juta) pada tahun 2019 dan siri Nickelodeon pula disebut sebagai Ryan’s Mystery Playdate,” kata Forbes.

Menurut Hindustan Times, salurannya bukan pertama kali mendahului senarai bintang dengan memperolehi bayaran tertinggi di Youtube malah dirinya pernah tersenarai pada tahun 2018 dan juga tahun 2019.

IKLAN

Beliau kini sudah berjaya diiktiraf sebagai influencer kanak-kanak serta turut menerima sponsor daripada jenama-jenama seperti Mark & Spencer. Lebih hebat, beliau turut dilamar Nickelodeon dalam menghasilkan rancangan TV beliau sendiri.

Ahli keluarga yang pada awalnya sekadar merakam aktiviti beliau turut terlibat bersama dengan beliau sekaligus menjadikan channel Ryan’s World sebagai pendapatan keluarga.

Melihatkan umur Ryan Kaji yang masih muda, pastinya banyak potensi yang boleh dikembangkan mengenai budak ini pada masa akan datang. Paling hebat sudah pastinya kejayaan beliau yang berusia lapan tahun serta dibantu keluarganya dalam menghasilkan wang mencecah sembilan angka.