Jika korang masih ingat sekitar enam tahun lalu, syarikat bernama MyTeksi telah dijenamakan semula menjadi Grab. Kini selepas beroperasi dengan cemerlang dan dipercayai oleh pengguna perkhidmatan mereka, Grab membuktikan syarikat Asia Tenggara mampu bersaing dengan syarikat global.

Buktinya, Grab telah membeli syarikat Uber Technologies Inc bagi seluruh rantau Asia Tenggara.

Berita tersebut sememangnya dinanti-nantikan masyarakat seluruh dunia setelah khabar angin kencang bertiup mengatakan Uber bakal dijual. Berdasarkan perjanjian yang dilakukan oleh mereka semalam, Uber akan memegang saham sekitar 25 ke 30 peratus dan selebihnya akan dipegang oleh Grab.

GRAB Beli Uber Asia Tenggara Termasuk UberEATS

IKLAN

Untuk pengetahuan korang, ini bukanlah kali pertama Uber bertindak untuk menjual saham kepada syarikat pesaing. Sebelum ini, Uber China juga menjual majoriti saham mereka kepada syarikat perkhidmatan kenderaan awam Didi Chuxing selepas ia gagal beroperasi di beberapa bandar di China.

Di Rusia juga, Uber menjual saham syarikat kepada Yandex.

IKLAN

Bukan bermaksud Uber semakin tak relevan dan rugi. Ini hanyalah satu strategi bagi memastikan mereka juga turut mengaut keuntungan daripada kolaborasi tersebut. Yang hilang hanyalah visibiliti perkataan Uber, namu keuntungan masih masuk di atas nama mereka berdasarkan peratus saham syarikat.

GRAB Beli Uber Asia Tenggara Termasuk UberEATS

IKLAN

Buat masa ini, masih tiada kenyataan yang dikeluarkan oleh Uber mahupun Grab mengenai nasib pemandu Uber selepas syarikat itu berada di bawah kendalian Grab.

Begitu juga dengan nasib pemandu UberEats walaupun ada yang mengeluarkan spekulasi, kononnya pemandu UberEats akan ditempatkan di bawah cabang GrabFood.

GrabFood akan diperluaskan ke semua negara Asia Tenggara sebelum pertengahan tahun ini. Manakala, aplikasi GrabPay mobile wallet juga boleh didapati di kebanyakan negara rantau ini pada akhir tahun ini.

GRAB Beli Uber Asia Tenggara Termasuk UberEATS
GrabPay Mobile Wallet memudahkan pembayaran ala pre paid.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI