Tiada apa yang mustahil dalam dunia fesyen, dan nampaknya rumah fesyen terkenal Givenchy telah membuktikannya pada minggu ini.

 

Sempena pertunjukkan koleksi Musim Luruh/Sejuk 2019 di Minggu Fesyen Paris, Givenchy yang kini diterajui oleh pereka fesyen, Claire Waight Keller mengambil tema berjudul ‘The Winter of Eden’.

Daripada nama itu saja, kami boleh membayangkan koleksi ini akan melihatan romantik, berbunga dan feminin.

Dan ya, terdapat beberapa rekaan dress yang mengambil inspirasi daripada corak bunga plisse. The best part was, potongan dress yang diperagakan oleh model kelihatan mirip potongan baru kurung moden di Malaysia.

IKLAN

Givenchy Popularkan Stail ‘Baju Kurung’ Sempena Minggu Fesyen Paris, Kelas! Givenchy Popularkan Stail ‘Baju Kurung’ Sempena Minggu Fesyen Paris, Kelas!

Givenchy Popularkan Stail ‘Baju Kurung’ Sempena Minggu Fesyen Paris, Kelas!

Kelasnya baju kurung dipopularkan oleh Givenchy!

Ada yang digayakan dengan kain sarung persis baju kurung, ada juga yang diolah dengan skirt paras lutut dan berpotongan midi.

IKLAN

Kami juga teruja melihat cara Givenchy menyudahkan kelipan bahagian lengan, bawah baju dan leher ‘baju kurung’ ini dalam bentuk ‘berombak’. Serius sama dengan baju kurung mak-mak kita pada era 90-an.

Baru teringat, kami belum tempah lagi baju raya tahun ini!

Givenchy Popularkan Stail ‘Baju Kurung’ Sempena Minggu Fesyen Paris, Kelas!

IKLAN

Givenchy Popularkan Stail ‘Baju Kurung’ Sempena Minggu Fesyen Paris, Kelas!

Menurut Claire, corak bunga itu diinspirasikan daripada corak pasu porselin Jepun. Model juga dilihat memakai stokin (hose) hitam dan sandal anklestrap untuk menyudahkan look ini.

Tengok, Givenchy pun merasakan pakaian longgar seperti baju kurung trendy. Mungkin sesetengah pereka fesyen kita sendiri tak perlu nak try hard menampakkan koleksi Raya mereka tahun ini ‘international’ sehingga pakaian terdedah sana-sini? Opps!

Foto: Vogue

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI