Bagi seorang wanita, sakit senggugut mungkin sudah biasa dialaminya setiap kali datang haid. Namun, setiap kesakitan yang dirasai mungkin berbeza-beza.  Malah, teh halia juga dikatakan boleh membantu melegakan masalah senggugut khususnya sebelum haid.

Gara-Gara Teh Halia, Dua Beranak Rakyat Malaysia Dipenjara 4 Bulan Di Australia
Connie Chong mengiklankan teh yang diimportnya dari Malaysia di media sosial
Sumber Gambar : Instagram

Namun, lain pula yang terjadi kepada dua beranak rakyat Malaysia di Australia ini apabila mereka ditahan dan dipenjara selama empat bulan di Australia selepas  teh halia gula perang yang diimport mereka telah disangka sebagai dadah oleh polis.

Difahamkan, mereka kini sedang dalam proses tuntutan saman ganti rugi terhadap pihak berkuasa Australia.

Insiden bermula apabila Connie Chong Vun Pui dan anakya, Melanie Lim San Yan, membawa masuk teh itu sebagai rawatan bagi meredakan sakit senggugut ketika haid di Malaysia, untuk dijual dengan harga lebih tinggi di Sydney.

Bagaimanapun, tujuan mereka tidak dapat dilaksanakan apabila polis menyerbu rumah mereka di Sydney susulan daripada rampasan penghantaran teh terbabit di lapangan terbang oleh pihak kastam di sana yang silap mengenal pasti kandungannya sebagai amfetamin.

IKLAN
Gara-Gara Teh Halia, Dua Beranak Rakyat Malaysia Dipenjara 4 Bulan Di Australia
Sumber: 7News

Lebih memburukkan keadaan apabila pihak berkuasa telah dimaklumkan mengenai masalah melibatkan ujian bagi mengenal pasti bahan berkenaan selama beberapa minggu, namun tidak mendedahkan maklumat berkenaan kepada pihak tertuduh lebih awal sehingga menyebabkan anak beranak itu dipenjara tanpa jaminan.

Tuduhan yang dikenakan terhadap Connie dan Mellanie hanya digugurkan pada bulan Ogos selepas pihak polis menerima laporan lengkap daripada pihak forensik.

Pihak kastam menggunakan ujian presumptif hazmat untuk mengenal pasti produk yang diimport sebagai Phenmetrazine, bahan perangsang terlarang yang lazimnya digunakan untuk tujuan rekreasi.

IKLAN

Sejak ditahan polis pada Januari, anak beranak itu tidak dibenarkan ikat jamin sehingga Mei dan telah memfailkan saman menuntut kos yang enggan dibayar oleh pihak pendakwa.

Sebutan kes akan bersambung pada Mac 2022.

***

IKLAN

Hmm…tak pasal-pasal kena duduk penjara kan. Macam-macam hal kan? Kalau korang ada masalah sengugut selain teh halia cuba beberapa tip. Antaranya adalah seperti berikut:

  •  Melakukan senaman ringan : Kajian kesihatan menunjukkan perempuan yang melakukan senaman ringan mendapat manfaat kelegaan bagi sakit senggugut.
  • Amal pemakanan seimbang : Mengekalkan pemakanan yang seimbang dan sihat dengan mengambil makanan tambahan yang mempunyai nutrisi vitamin B dan magnesium.
  • Minum air hingga 2 liter : Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya satu setengah hingga dua liter sehari. Teh suam tanpa gula juga boleh membantu melegakan senggugut.
  • Tuam guna beg kulit : Boleh tuam menggunakan beg plastik atau beg kulit yang berisi air suam di bahagian bawah bagi mendapatkan kelegaan.

Selamat mencuba!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Vice

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI