Penggunaan pepper spray adalah sangat penting untuk kaum wanita kerana ia menjadi sebagai salah satu alat bantuan kecemasan sekiranya sebarang cubaan jenayah dilakukan ke atas diri mereka.

Korang boleh dapatkan pepper spray ini secara online dengan harga serendah RM5.90 sehinggalah RM68. Tak salah kalau kita laburkan sedikit wang demi menjaga keselamatan diri sendiri.

Namun begitu, satu perkongsian yang telah dibuat oleh seorang gadis di Facebook (Marry Ferjel Babasa) menjadi viral apabila dia mengajarkan DIY pepper spray dengan hanya menggunakan bahan mudah.

Paling penting, kos yang digunakan juga murah dan berbaloi-baloi untuk korang buat sendiri.

Bahan-bahan:

1. Botol spray

2. Cili

3. Air

IKLAN

Cara penyediaan:

1. Sediakan botol spray. Saiznya bergantung kepada keperluan korang. Lebih baik pilih saiz yang mudah untuk disimpan di dalam handbag.

2. Beli cili ikut keperluan korang. Lebih banyak, lebih baik.

IKLAN

3. Kemudian, potong cili tersebut

4. Selepas itu, masukkan cili yang telah dipotong ke dalam botol spray tadi

IKLAN

5. Letakkan air ke dalam botol cili tersebut dan siap.

Selepas membuat DIY ni, korang cuci la tangan tu cepat-cepat. Nanti berpijar pula satu badan. Hiks! Kalau nak test pepper spray ini, semburkan pada plastik dan korang boleh tahu macam mana kuatnya bau pepper spray tersebut.

Senang je kan?

Selamat mencuba sis!