Gadis Ini Kongsi Tip Jaga Kulit Wajah Guna Produk Skincare Yang Sesuai

1520

Memiliki kulit wajah yang sempurna adalah impian bagi setiap wanita. Jika ada sebarang perkongsian tentang cara penjagaan atau produk skincare yang sesuai, pasti merekalah orang yang paling excited untuk mencuba.

Nah, kali ini kami nak berkongsi pula tip penjagaan kulit wajah oleh Ana Misman di laman twitter. Sebelum ini, Ana mempunyai masalah jerawat muka dan setelah mengamalkan penjagaan kulit wajah yang betul, dia kini kembali yakin dengan perubahan yang berlaku.

Tidak perlu berhabis duit untuk memutihkan kulit, sebaliknya ini yang dilakukan oleh Ana Misman untuk memastikan kulit wajah sentiasa bersih dan terjaga.

1. Make up remover

Make sure korang remove semua mekap yang dipakai terlebih dahulu. Jangan terus cuci guna pencuci muka takut nanti tak bersih. Gunakan saja apa-apa remover. Macam Ana, dia memilih Silkygirl dan ini yang sesuai untuk kulit wajahnya.

2. Face wash

Selepas remove mekap, cuci muka dengan apa-apa pencuci muka yang sesuai dengan kulit wajah korang. Pastikan cuci betul-betul ya. Tonyoh lama sikit pun tak apa.

Macam Ana, dia memilih tea tree Bodyshop facial wash. Besar dan tahan lama. Sebotol boleh tahan dua bulan.

3. Exfoliator

Langkah ketiga, cara ini lebih kurang sama macam skrub. Buat homemade atau beli saja apa-apa skrub yang sesuai. Guna dua kali seminggu.

Tapi menurut Ana, step yang ini dia skip sebab tak rajin (hehe) dan skrub yang digunakan sebelum ni tak sesuai dengan kulitnya. Tapi, kalau korang rajin dan ada yang sesuai, boleh la buat cara ini ya.

4. Toner

Toner digunakan untuk mengembalikan keseimbangan PH kulit dan menyegarkan kulit korang.

5. Serum

Serum pula bertujuan untuk melembabkan kulit dan ada juga serum yang mengandungi bahan-bahan untuk mengecutkan jerawat dan memudarkan parut pada wajah.

Ana menggunakan Moreana serum dan ini juga antara sebab kulitnya menjadi lebih baik.

6. Mask

Mask digunakan untuk hydration juga. Tapi bergantung kepada mask apa yang korang pakai. Ana lebih memilih untuk menggunakan homemade masker sebab murah. Tapi korang kena rajin sikit laa.

Dia menggunakan serbuk kunyit dan madu untuk homemade masker tersebut.

7. Moisturizer

Bak kata cikgu skincare di Twitter, “Hydration is a key”. So, moisturizer is a must!

Gadis ini menggunakan neutrogina moisturizer dan sebotol boleh tahan hampir empat bulan. Memang berbaloi. Ia juga memang sesuai dengan kulit wajahnya.

8. Sunscreen atau sunblock

Jangan keluar rumah tanpa memakai sunblock sebab cahaya matahari boleh membuatkan kulit kita kering dan rosak.

Dia memilih biore yang mengandungi cc cream. Kalau malas pakai foundation, pakai sunscreen ini saja.

Okay itu saja tip penjagaan kulit yang ingin dikongsi oleh Ana. Dia hanya sekadar berkongsi produk skincare yang digunakan. Tak semestinya korang wajib pakai.

Apa-apa pun, korang sendiri perlu tahu produk apa yang sesuai atau tidak. Gadis ini hanya mencadangkan manalah tahu ia sesuai juga dengan kulit korang. Sekiranya tidak, ikut saja amalan yang dikongsi ini.

Selamat mencuba sis!

CER KOMEN SIKIT