Foto Via Nasa

Bagi peminat dunia astronomi, kejadian-kejadian alam yang jarang muncul sudah pasti akan menarik minat mereka untuk menyaksikannya. Jika dahulu rata-rata rakyat Malaysia dapat menyaksikan berbagai jenis gerhana.

ARTIKEL BERKAITAN : Fenomena Gerhana Bulan Penumbra Bakal Hiasi Langit Awal Pagi Esok!

Kali ini sekali lagi rakyat Malaysia dan seluruh dunia bakal merasai satu lagi fenomena luar biasa pada minggu ini. 

Memetik laporan Daily Mail, pemerhati bintang di hemisfera utara telah berpeluang menyaksikan Utarid, Zuhrah, Marikh, Musytari dan Zuhal secara sejajar sejak awal bulan Jun.

Foto Via Nasa

Ketika itu, Utarid dipercayai berada dalam keadaan yang sangat samar dan hampir dengan ufuk, yang bermakna ia sukar untuk dilihat dengan mata kasar.

IKLAN

Bagaimanapun, ia akan berubah pada minggu ini apabila Utarid akan kelihatan lebih cerah daripada sebelumnya sekaligus memberi peluang terbaik kepada mereka yang bangun awal untuk melihat lima planet itu.

Lima planet itu akan bersinar secara selari kerana ia semua bergerak di atas satah sistem suria yang dikenali sebagai ekliptik. Pun begitu, ia tidak akan berada berdekatan seperti yang dilihat kerana setiap planet berada berjuta-juta batu jauhnya di antara satu sama lain.

Foto Via NASA

Menurut laporan, 24 Jun (Jumaat) ini menjadi salah satu hari yang terbaik untuk melihat lima planet itu apabila bulan sabit juga akan kelihatan antara Zuhrah dan Marikh. Waktu kemuncak untuk melihatnya adalah selepas subuh dan ia akan berlangsung kira-kira sejam sebelum cahaya matahari muncul.

IKLAN

Sementara itu, pegawai astronomi awam di Muzium Diraja Greenwich, Dr Greg Brown berkata Zuhrah dan Musytari adalah yang paling mudah untuk dilihat berbanding tiga planet yang lain.

Dalam beberapa bulan yang akan datang, planet-planet tersebut akan kelihatan lebih jauh pada setiap pagi. Difahamkan, ini adalah kali pertama lima planet tersebut dapat dilihat di langit sejak Disember 2004.

IKLAN

Sumber: Daily Mail

 

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.