Bola sepak itu sepatutnya menjadi sukan yang menyatukan. Contoh terbaik tengok sahaja apa yang berlaku sepanjang kejohanan Piala Dunia 2018 di Rusia yang lalu.

Rata-rata banyak pihak cukup skeptikal dengan kemampuan serta tahap keselamatan gara-gara hooliganism melampau di negara Rusia. Namun, sepanjang kejohanan berlangsung boleh dikatakan tiada insiden besar melibatkan pergaduhan atau keganasan dilaporkan.

Begitu juga dari segi penyatuan negara yang bertanding. Croatia dan Belgium menyambut pemain-pemain mereka bagaikan wira kerana berjaya membawa pasukan mereka melakukan yang terbaik.

Tetapi berbeza situasinya di Asia Tenggara terutama melibatkan perseteruan antara negara kita, Malaysia dan Indonesia yang sering terpalit dengan segala macam insiden atau kontroversi.

Siapa masih ingat insiden pemain negara yang terpaksa dibawa menaiki kenderaan berperisai barracuda ke stadium di Jakarta dahulu? Dan kejadian pemain kita dilontar objek semasa kejohanan AFF U19 (di mana kita dinobatkan JUARA) yang berlaku beberapa minggu yang lalu.

Dan yang terbaru insiden lebih mendukacitakan berlaku sekali lagi. Kali ini di kejohanan AFF bawah 16 tahun, juga menyaksikan Indonesia menjadi tuan rumah.

FAM Hantar Surat Bantahan Berikutan Chant ‘Malaysia Itu A**ing’ Dari Penyokong Indonesia
Penyokong Indonesia juga kelihatan bertindak ‘menterbalikkan’ bendera Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN: 15 Bintang Bola Sepak Dunia Ini Beragama Islam

IKLAN

Pada perlawanan antara skuad muda negara bertemu dengan Thailand di Surabaya malam tadi, ramai penyokong Indonesia telah turut serta hadir menyaksikannya. Namun apa yang mengcewakan ialah tindakan melampau penyokong tuan rumah yang menghina nama negara dengan menyanyikan chant berbunyi ‘Malaysia itu an**ng’.

 

Malah, penyokong tuan rumah juga turut menyasarkan pemain negara, Amirul Ashrafiq dengan chant yang sama. Amirul sebelum ini telah memohon maaf secara terbuka berikutan insidennya menggunakan bendera Poland (yang disangkanya bendera Indonesia) di dalam sebuah posting IG stories.

Kesilapan daripada anak muda yang baru berusia 15 tahun ini menyebabkan ramai penyokong Indonesia tidak puas hati dan menuduhnya menghina bendera Indonesia. Mungkin apa yang membuakkan kemarahan mereka ialah kesilapan lebih kurang sama juga berlaku ketika Sukan Sea 2017 lalu.

IKLAN

Berikutan kejadian semalam, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) telah mengeluarkan kenyataan media dan menghantar surat bantahan kepada Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) dan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) tentang insiden yang berlaku.

Surat dari Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam tersebut turut menyatakan bahawa FAM bersependapat dengan tokoh bolasepak negara, DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim yang juga mantan Presiden FAM melahirkan rasa terkilan terhadap insiden tersebut.

FAM menggesa tahap keselamatan terhadap skuad B-16 kebangsaan lebih terjamin dan berharap agar insiden sama berlaku pada perlawanan seterusnya bertemu Brunei, Jumaat ini.

Demi memastikan keselamatan mereka lagi, FAM juga bertindak menghantar Exco FAM, ACP Md Dali Wahid yang merupakan pegawai tinggi PDRM ke Surabaya pada esok bagi membuat penilaian terhadap langkah-langkah keselamatan yang dilakukan oleh tuan rumah.

IKLAN

Penyokong Malaysia di Twitter khususnya melahirkan rasa kecewa dan tidak puas hati terhadap apa yang berlaku. Ramai yang turut menggesa Kementerian Belia dan Sukan serta FAM melakukan tindakan sewajarnya bagi memastikan ia tidak akan membahayakan pemain negara.

FAM Hantar Surat Bantahan Berikutan Chant ‘Malaysia Itu A**ing’ Dari Penyokong Indonesia

FAM Hantar Surat Bantahan Berikutan Chant ‘Malaysia Itu A**ing’ Dari Penyokong Indonesia

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menerusi Twitter turut menggesa agar FAM perlu bertegas dalam hal ini. Jelasnya lagi, penyokong kita dahulu didapati bersalah dan didenda dengan cukup tegas di atas kesalahan chant yang sama.

FAM Hantar Surat Bantahan Berikutan Chant ‘Malaysia Itu A**ing’ Dari Penyokong Indonesia

Diharapkan kejadian sama tidak akan terus berulang sekaligus mengelakkan ketegangan hubungan antara dua belah penyokong bola sepak di Malaysia dan Indonesia.