Elakkan Post 5 Perkara Ini Sebelum Majlis Merisik Korang? Ada Betulnya..

1671

 

Siapa yang tak excited bila sudah ada teman lelaki atau perempuan? Berjumpa dengan ibu bapa masing-masing pun sudah, dapat restu pun sudah. Jadi tibalah masa untuk merisik, bukan?

 

Oh yes!

Akhirnya tiba juga hari kita. Asyik tengok orang lain je muat naik gambar dan video majlis merisik mereka, akhirnya kita dapat merasa juga feeling bahagia. Amboi!

Tak salah untuk merasa teruja. Tetapi kadangkala, ada perkara yang lebih elok dan manis untuk kita simpan di dalam phone saja sebelum tiba hari majlis berlangsung. Tak perlulah muat naik foto atau video ini sebelum sah menjadi ‘milik’ seseorang.

Penulis tertarik dengan cara selebriti, Ain Edruce yang kekal lowprofile bersama teman lelaki sebelum majlis merisik mereka pada hari Jumaat lalu.

Tahniah Ain Edruce!

Sama ada korang memilih untuk merisik dahulu seperti Ain atau terus melangsungkan pertunangan, why not korang cuba untuk elakkan 5 perkara ini?

 

01

Foto Cincin

Perkara pertama yang terlintas sebelum majlis merisik tentulah mendapatkan cincin bagi pihak perempuan.

Tetapi tak perlulah korang muat naik video Instastory di kedai barang kemas semasa memilih cincin (yes we can read your mind).

Jauhkan diri daripada memberitahu harga cincin yang dibeli. Nanti orang mark korang sebagai riak, marah pula.

 

02

Tarikh Pertunangan

Sebaiknya, biarlah tetamu yang diundang, keluarga serta kenalan terdekat saja yang tahu bila majlis merisik korang akan berlangsung. Tak perlu diumumkan secara publik.

Nanti buatnya majlis tak jadi, Allahu kan dah malu. Lagipun, lebih manis jika korang keep it private dan sentimental dengan yang paling rapat saja.

 

03

Inform Keluarga

Semasa majlis berlangsung, janganlah terlalu teruja untuk melakukan Instagram Live atau Facebook Live. Besar kemungkinan ada ahli keluarga yang korang terlupa untuk jemput ataupun inform.

Lebih molek kalau berita baik sudah bertunang ini dihebahkan dalam group WhatsApp keluarga dahulu sebelum korang mengumumkannya di media sosial.

Tiga gambar bersama orang tua and that is it! Tak perlu foto mesra terlampau dengan teman lelaki, just back to normal life. #relationshipgoals betul.

 

04

Wang Hantaran

This applies to e-Days.

Tolong, tolong rahsiakan mengenai wang hantaran majlis pertunangan korang. Kalau boleh jumlah cek itu pun jangan dibingkai dan diletakkan di atas dulang hantaran.

Kita tidak tahu hati orang. Ada yang gembira kita mendapat teman yang mampu menanggung kos, ada juga yang cemburu tak ingat dunia.

 

05

Siapakah Gerangannya

REMAJA faham, semua orang pun berkongsi momen bersama teman lelaki dan perempuan di media sosial sekarang. Pergi bercuti – post. Pergi makan – post. Dapat hadiah – post. Biasalah tu.

Tapi apabila kedua-dua belah keluarga sudah bersetuju untuk melangsungkan majlis merisik, sebaiknya korang kurangkan ‘kemesraan’ di media sosial.

Tak perlu gambar bersama teman lelaki pun, cukup sekadar mention saja dalam caption. Love!

Lebih manis di mata ahli keluarga yang lebih ‘senior’ memandangkan mereka sudah mula bercakap mengenai bakal majlis tersebut kepada kawan, jiran dan ahli keluarga yang lain.

*****

Ya bukan mudah nak jadi teman seseorang terutamanya pada awal perhubungan. Jadi, cara terbaik adalah untuk keep it simple and private.

Masanya akan tiba selepas majlis merisik berakhir untuk korang kongsikan kegembiraan di media sosial.

CER KOMEN SIKIT