Sumber Foto : BERNAMA

 

Sebagai salah sebuah sistem pengangkutan awam paling dipercayai di ibu negara, tren Transit Aliran Ringan (LRT) jarang sekali berdepan dengan isu keselamatan.

Bagaimanapun, kemalangan nyata tidak berbau apabila dua buah tren LRT yakni tren bernombor 40 dan 81 dilaporkan bertembung pada malam ini.

Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang diwakili oleh Ketua Polis daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah melaporkan kepada pihak media sebentar tadi bahawa pihaknya telah menerima laporan insiden yang melibat dua tren LRT yang bertembung di antara laluan KLCC – Kelana Jaya dan Kelana Jaya – Gombak.

IKLAN
Dua Tren LRT Bertembung Dekat Terowong Stesen KLCC, Pertama Kali Dalam 23 Tahun
Sumber Foto : BERNAMA

Pertembungan yang berlaku di antara stesen Kampung Bharu dan stesen KLCC ini melibatkan kira-kiranya 213 orang penumpang dalam sebuah tren. Manakala sebuah lagi tren terlibat merupakan tren kosong dan dipandu secara manual.

Tren kosong itu dilaporkan sedang mengalami kerosakan dan sedang dipandu uji ketika kejadian berlaku.

Daripada jumlah penumpang tersebut, 47 orang dilaporkan cedera parah manakala 166 yang lain mengalami kecedaraan ringan. Tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan. Kesemua mangsa berkenaan telahpun berjaya dikeluarkan dari gerabak dan dihantar ke hospital berhampiran.

IKLAN
Dua Tren LRT Bertembung Dekat Terowong Stesen KLCC, Pertama Kali Dalam 23 Tahun
Sumber Foto : BERNAMA
Dua Tren LRT Bertembung Dekat Terowong Stesen KLCC, Pertama Kali Dalam 23 Tahun
Kira-kira 10 buah ambulans dari pelbagai agensi keselamatan dan kesihatan yang membawa mangsa cedera tiba di Hospital Kuala Lumpur. Sumber Foto : BERNAMA

Biarpun punca kejadian masih dalam siasatan, beliau berkata ia mungkin sekali terjadi akibat kegagalan komunikasi di pusat kawalan. Selain faktor teknikal, siasatan juga akan mengambil kira punca kecuaian sehingga melibatkan kecederaan awam.

Sementara itu, Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong mengumumkan pihak kementerian akan menubuhkan sebuah pasukan khas untuk menyiasat dan menghantarkan laporan awal dalam tempoh 24 jam bagi insiden ini. Laporan penuh pula dijamin akan selesai dalam tempoh 2 minggu.

IKLAN

Untuk pengetahuan, insiden ini merupakan yang pertama seakannya dalam temph 23 tahun LRT beroperasi.

*

Terdahulu, beberapa video dan foto telah tersebar di platform media sosial melibatkan mangsa di dalam gerabak yang sedang menunggu bantuan perubatan.

REMAJA doakan agar kesemua penumpang dalam keadaan yang stabil dan agar rakyat tidak menokok tambah sebarang informasi tidak benar berkenaan insiden ini.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI