Aduh, kalau dah serumpun tu mestilah ada persamaan di antara negara-negara Nusantara.

 

Salah satu grup K-Pop yang pada hemat penulis berstatus underrated iaitu Mamamoo baru saja selesai menjayakan showcase Fan Meet di Singapura pada malam ini.

#DoneClaim Mamamoo Live Di Singapura, Asal-Usul Baju Kebaya Pula Jadi Perdebatan

Bertempat di Zepp@Bigbox Singapura, acara berjudul [Hello! MooMoo] Asia Fan Meeting ini bukanlah calang-calang apabila harga tiket yang dijual boleh tahan juga mahalnya. Namun peminat tegar mereka nampaknya sanggup berbelanja dari SGD108 hingga SGD248 demi berjumpa dengan grup kegemaran mereka itu.

Itu bukanlah perdebatan utama. Peminat di Malaysia juga gembira apabila peminat di Singapura berpeluang untuk bertemu Mamamoo setelah grup itu pernah turun ke Kuala Lumpur sempena konsert Kwave 2 beberapa tahun lalu.

IKLAN

Namun, apa yang diperdebatkan adalah apabila Solar, Hwasa, Moonbyul dan Wheein menyarungkan baju Kebaya di atas pentas.

#DoneClaim Mamamoo Live Di Singapura, Asal-Usul Baju Kebaya Pula Jadi Perdebatan

Cantik sungguh baju kebaya bunga tabur berwarna terang yang disarung mereka berempat. Yang tak berapa nak cantik adalah bila netizen membandingkan asal-usul kebaya.

IKLAN

Peminat dari Indonesia sudah tentu berkata kebaya asalnya dari negara itu #DoneClaim. Ada yang berkata Malaysia mempunyai versi kebayanya tersendiri seperti Kebaya Nyonya yang juga popular di Singapura. Peminat dari Brunei turut tak ketinggalan.

Ini adalah antara respon yang mendapat perhatian REMAJA.

#DoneClaim Mamamoo Live Di Singapura, Asal-Usul Baju Kebaya Pula Jadi Perdebatan#DoneClaim Mamamoo Live Di Singapura, Asal-Usul Baju Kebaya Pula Jadi Perdebatan

IKLAN

#DoneClaim Mamamoo Live Di Singapura, Asal-Usul Baju Kebaya Pula Jadi Perdebatan

Aduh, kalau dah nama serumpun tu, mestilah ada persamaan di antara negara-negara Nusantara guys.

Tak perlu rasanya nak berbalah atau #DoneClaim di ruang komen. Malaysians, we should take the high road dan tak perlu nak terasa triggered okay.

Apa-apapun, Mamamoo memang kelihatan cantik berkebaya! Lihat sajalah persembahan mereka di bawah [SWIPE LEFT]

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI