skynews-dr-li-wenliang-coronavirus_4913064

Dr Li Wenliang, doktor yang sempat menghebahkan mengenai bahaya wabak corona virus akhirnya ditemui mati akibat wabak berkenaan. Lebih menyayat hati, selepas memberikan amaran mengenai bahaya virus ini, Dr Li Wenliang akhirnya menemui maut ketika merawat pesakitnya.

Kisah Dr Li Wenliang menjadi viral kerana dirinya menerima ancaman ditahan pihak berkuasa selepas dia memaklumkan penularan wabak ini. Namun berita kematiannya ditangisi oleh ramai orang kerana usaha yang telah dilakukannya.

Menurut South Morning China Post, Dr Li Wenliang disahkan mati di Rumah Sakit Pusat Wuhan. Segala usaha telah dilakukan bagi menyembuhkannya selepas dirinya dijangkiti coronavirus tetapi malangnya dirinya tidak mampu bertahan lama.

“Dalam perang melawan epidemic pneumonia kesan jangkitan dari virus Corona, segala usaha telah dilakukan tetapi akhirnya beliau tidak mampu bertahan,” kata jurucakap hospital.
Dr Li disahkan mati pada jam 2.58 pagi pada usianya 34 tahun.

Semua akhbar menyiarkan kisah kematiannya dan ia mendapat ucapan takziah dari warga China yang begitu bersimpati dengan cara kematiannya.

IKLAN

Malah Pengarah WHO, Micheal Ryan turut mengucapkan tahziah kerana memahami beliau menjadi barisan hadapan menyelamatkan ribuan pesakit yang dijangkiti wabak ini.
Malah ramai warganet meminta kerajaan China meminta maaf kerana mengasari Dr Li semasa hayatnya ketika beliau memberi amaran akan bahaya corona virus.

Doktor Di China Yang Hebahkan Bahaya Coronavirus Akhirnya Disahkan Mati Akibat Wabak Itu

Virus mula dikesan di pasar ikan Huanan di Wuhan

Sebelum virus corona ini mula tersebar dan diumumkan secara rasmi oleh pemerintah China, Dr Li sempat memaklumkan orang ramai akan bahaya wabak ini. Namun usahanya memberi peringatan telah membuatkan dirinya menerima ancaman dan bakal dihukum oleh pemerintah.

IKLAN

Laporan dari BBC.Com sebelum ini, pada Disember 2019, Dr Li yang bertugas di rumah sakit Wuhan telah berjaya mengesan 7 orang lelaki yang sakitnya mirip seperti wabak SARS yang pernah menyerang China pada 2003.

Kes bermula di Pasar Ikan Huanan di Wuhan dan kesemua mereka dirawat di hospital tersebut.

IKLAN

Beliau kemudian memaklumkan kepada rakan sekerjanya melalui Whasapp grup pada 30 September 2019 dengan menyarankan mereka memakai topeng perlindungan agar tidak dijangkiti. Malah ketika itu dia tidak tahu ia adalah corona virus yang disahkan begitu berbahaya.

4 hari kemudian, dia didatangi pihak polis memintanya menandatangani satu surat bahawa dia telah menimbulkan kegemparan kepada orang ramai mengenai wabak ini.

Pihak berkuasa memberinya amaran dan memintanya menghentikan berita sebegini atau dirinya akan dikenakan hukuman.

Seminggu selepas itu, Dr Li merawat seorang pesakit menderita glaucoma tanpa menyedari wanita itu sudah dijangkiti. Pelbagai usaha dilakukan bagi membantunya tetapi ternyata virus ini sangat berbahaya di mana lebih 100 mayat dibakar setiap hari di Wuhan.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI