Penularan wabak Covid-19 ke seluruh dunia termasuk Malaysia sememangnya telah mencetuskan rasa panik dalam kalangan orang ramai.

DIY Hand Sanitizer Dengan Hanya 3 Bahan. Terbukti Bunuh Hampir 99.9% Kuman Dalam Masa 60 Saat!

Keadaan ini secara tidak langsung telah meningkatkan lagi kesedaran masyarakat tentang pentingnya penjagaan diri dari dijangkiti wabak yang mampu membawa maut ini. Antara langkah yang diambil oleh masyarakat termasuklah dengan kerap mencuci tangan menggunakan cecair pembersih tangan ataupun lebih dikenali sebagai hand sanitizer.

Situasi ini secara tidak langsung telah menyebabkan penjualan bagi barang tersebut meningkat malah stok bagi hand sanitizer juga sering dilihat licin sama ada di farmasi mahupun kedai-kedai runcit.

Baru-baru ini, Ketua Perubatan Osmosis dan bekas Pegawai Perkhidmatan Risikan Epidemik bahagian penyakit virus di CDC, Dr Rishi Desai mengatakan kaedah penyediaan hand sanitizer di bawah dapat membantu membunuh hampir 99.9% kuman dalam tempoh 60 saat.

Sangat mudah dan boleh dilakukan di rumah sahaja dengan hanya tiga bahan.

IKLAN

DIY Hand Sanitizer Dengan Hanya 3 Bahan. Terbukti Bunuh Hampir 99.9% Kuman Dalam Masa 60 Saat!

  • ¾ cawan – Isopropil atau alkohol sapuan
  • ¼ cawan – Aloe vera atau gel lidah buaya, untuk membantu mengekalkan kelembutan tangan dan menangani kekerasan alkohol
  • 10 titik – Jus lemon (kaedah asal adalah menggunakan essential oil seperti minyak pati lavender atau tea tree, tetapi memandangkan EO boleh mendatangkan kesan jika tersalah guna, maka disarankan untuk menggunakan jus lemon)
    Bahan dah tersedia, ini cara membuatnya.

Cara Membuat :

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.

IKLAN

2. Gaul kesemua bahan dengan sudu. Kemudian pukul bahan dengan whisk untuk menukarkan bahan kepada tekstur gel.

3. Tuangkan bahan campuran ke dalam botol kosong yang mudah untuk digunakan, labelkan sebagai hand sanitizer.

DIY Hand Sanitizer Dengan Hanya 3 Bahan. Terbukti Bunuh Hampir 99.9% Kuman Dalam Masa 60 Saat!

IKLAN

Berkesan dan boleh ke membunuh kuman?
Pakar memberitahu hand sanitizer berasaskan alkohol yang memenuhi syarat keperluan tahap alkohol boleh membunuh sejumlah mikrob pada tangan. Ia juga membantu memusnahkan agen penyebab jangkitan atau patogen pada tangan, termasuklah wabak COVID-19, SARS-CoV-2.

Pihak CDC juga memberitahu bahawa hand sanitizer tidak dapat menyingkirkan bahan kimia berpotensi mendatangkan bahaya. Ia juga tidak berkesan membunuh kuman seperti Norovirus, Cryptosporidium (yang menyebabkan cryptosporidiosis) dan Clostridium difficile (dikenali sebagai C. diff).

So sebagai masyarakat yang bijak, korang mungkin boleh mengambil pendekatan lain dengan membuat sendiri hand sanitizer di rumah.

Sumber : healthline.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI