Filem seram antara genre favorite masyarakat Malaysia yang sering kali mendapat sambutan jika ditayangkan di pawagam. Bagi korang yang memang suka dan tercari-cari filem seram apa yang nak ditonton, berikut kami senaraikan antara 15 filem seram yang best dan berbaloi

1. Friend request

Apabila seorang pelajar kolej menolak permintaan rakan oleh seorang gadis misteri dalam laman sosial, dia mendapati dirinya terpaksa berhadapan dengan roh jahat yang mahu membunuh rakan-rakan baiknya.

2. Ghost Coins

Filem seram ini mengisahkan tentang dua orang pelajar bernama Ton dan Jack yang popular dengan video yang dibuat mereka iaitu mencabar dan menghina kepercayaan tahayul. Mereka kemudiannya telah merancang untuk melakukan `prank` terhadap Tor, iaitu adik kepada Ton, dengan membawanya ke tanah perkuburan untuk membalas dendam selepas Tor melukai hati Bee yang merupakan gadis kesayangan Jack.

Mereka merancang mahu menggari tangan Tor dengan tulang mayat, namun mereka terjumpa mayat yang mana di dalam mulutnya terdapat duit syiling. Ton yang tamak telah mengambil duit syiling itu dan tiba-tiba mayat tersebut mula bergerak dan Tor yang ketakutan telah melarikan diri. Mereka kemudiannya telah sesat dalam kegelapan dan terpaksa mencari jalan keluar.

3. Ghost Wife

Seorang pelajar sekolah tinggi, Nard, menjalin hubungan dengan Mac, seorang senior di sekolahnya. Apabila Nard hamil, ibunya memujuknya supaya menggugurkan bayi itu manakala ibu Mac memaksa lelaki itu memutuskan hubungan dengan Nard dengan menghantarnya belajar ke luar negara.

Bagaimanapun, Nard mati ketika sedang menggugurkan anaknya. Dia kembali sebagai hantu dan mula menghantui apartment yang pernah didiaminya sebelum ini.

4. Makmum

Diadaptasi dari filem pendek yang berkisar mengenai entiti menakutkan yang mengganggu seorang wanita ketika sedang menunaikan solat.

5. Don’t Knock Twice

Filem arahan Caradog W. James ini mengisahkan tentang Jess, seorang ibu yang terdesak untuk kembali berhubung dengan anak perempuannya, Chloe. Dia kemudian mendapati Chloe terlibat dengan kuasa sihir yang disangkanya hanya mitos ahli sihir.

IKLAN

6. Gonjiam: Haunted Asylum

Menurut penduduk tempatan, Hospital Gonjiam Psychiatric secara tiba-tiba telah ditutup pada tahun 1990 berikutan beberapa siri kematian misteri pesakit. Kini, seorang wartawan penyiaran ambil keputusan untuk merakam rancangan yang diberi judul “Horror Times” di tempat itu.

Dia telah mengambil beberapa orang yang sanggup meneroka kawasan berhantu itu ketika bersiaran langsung. Tidak lama kemudian roh terseksa mula keluar dari kegelapan dan menunjukkan mengapa tempat itu adalah tempat paling berhantu di Korea.

7. The Exorcism of Emily Rose

Filem ini mengisahkan seorang budak yang bernama Anneliese telah dirasuk dan dikatakan salah satu rakaman audio di dalam babak filem tersebut merupakan rakaman asal yang telah direkodkan semasa upacara menghalau syaitan dilakukan. Kisah ini terjadi pada 49 tahun yang lalu iaitu pada tahun 1968.

8. The Possession

Diangkat daripada kisah benar menceritakan tentang seorang remaja wanita yang membeli sebuah kotak antik yang dijual di laman Ebay. Tanpa disedari rupa-rupanya kotak tersebut adalah kotak puaka yang sesiapa sahaja memilikinya akan berhadapan dengan kejadian paranormal.

9. Ghost Ship

Pada satu malam, kapten bot dan anak kapal Nong bersiap sedia untuk meneruskan pelayaran mereka. Tetapi mereka telah terjumpa sesuatu mengejutkan iaitu mayat isteri pemilik bot bernama Mia yang digantung di tiang bot. Penemuan mayat itu mencetuskan kekecohan di antara anak kapal.

IKLAN

Kapten itu mengambil keputusan untuk membuang mayat itu di tengah laut. Bagaimanapun perkara lain terjadi apabila mayat yang disembunyikan di bilik enjin hilang. Roh Mia telah bebas dan mencetuskan panik di tengah lautan. Mia telah mengganas, dan anak kapal tidak dapat melarikan diri. Keadaan semakin teruk apabila ribut melanda. Cara untuk menyelamatkan bot dan semua orang adalah dengan mencari mayat Mia.

10. Hell Fest

Sekumpulan rakan mengunjungi taman tema yang dipanggil Hell Fest. Di sana, mereka menjadi mangsa kepada seorang pembunuh bersiri bertopeng yang menjadikan taman tema hiburan itu sebagai tempatnya mengganas. Dia telah menyerang rakan-rakan itu tetapi pengunjung lain menganggap ia hanya sebahagian daripada persembahan di sana.

11. Munafik 2

Ustaz Adam perlu menentang seorang lelaki yang mengajar ajaran sesat. Roh jahat yang mempunyai kaitan dengan lelaki itu telah merasuk seorang ibu tunggal miskin di sebuah perkampungan terpencil dan kini Ustaz Adam perlu menyelamatkannya.

12. Beddua: The Curse

Bertahun selepas tamat pengajian, hubungan persahabatan Melek, Burcu, Eda dan Ayla masih lagi kukuh. Bagaimanapun, selepas bertemu dengan seorang pawang bernama Havel, kehidupan mereka berubah buat selama-lamanya.

IKLAN

13. Sebelum Iblis Menjemput

Alfie membesar dengan berdikari sendiri selepas bapanya Lesmana mengabaikannya dan ibunya Intan, yang kemudian meninggal dunia secara misteri. Kini Lesmana berkahwin semula dan mempunyai dua anak dengan isteri barunya. Alfie berasa janggal dengan Lesmana dan keluarga barunya, tetapi apabila Lesmana jatuh sakit, Alfie nekad mahu mencari punca mengapa bapanya jatuh sakit secara misteri dan kekayaannya mula hilang.

Dia kemudian melawat sebuah villa yang dia pernah lawati bersama ibu bapanya. Di sana dia menjumpai ibu tiri dan adik beradik tirinya. Apabila mereka mula mati seorang demi seorang, Alfie mendapat tahu yang bapanya pernah membuat perjanjian dengan Syaitan dengan mengorbankan darah dagingnya sendiri untuk kekayaan.

14. Santet: Black Magic

Selepas tinggal bertahun di Amerika, Rendy pulang ke kampung halamannya di Indonesia bersama isteri dan dua anak mereka. Dia perlu menjaga ibunya yang sedang sakit dan tinggal berseorangan selepas bapanya membunuh diri.

Ibunya secara tiba-tiba mula menyerang isteri dan anaknya, dan apabila ibunya muntah darah, kaca dan paku di hadapan mereka, Rendy membawa ibunya ke hospital walaupun tahu tiada perubatan moden yang dapat membantu. Rendy mula menyedari ibunya terkena sihir hitam iaitu santau.

15. The Texas Chainsaw Massacre

Filem ini mengisahkan tentang sekumpulan rakan-rakan yang menjadi mangsa kepada sebuah keluarga kanibal ketika dalam perjalanan untuk melawat sebuah rumah ladang lama. Watak Leatherface dan butiran plot di dalam filem ini diilhamkan oleh jenayah hidup sebenar pembunuh bersiri Ed Gein.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa buah negara yang telah mengharamkan tayangan filem ini kerana aduan tentang keganasan filem tersebut.

Selamat menonton!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI