EPISOD 5 (1)

Benarlah, bukan mudah untuk bergelar duta produk, inikan lagi untuk menjadi seorang usahawan muda.

Halangan dan cabarannya tidak terduga. Bisnes adalah satu bidang yang sangat penting dan boleh menjanjikan ekonomi yang kukuh. Kalau tidak, mana mungkin semakin ramai usahawan yang muncul di kalangan selebriti tempatan.

Oleh sebab itu, Dewi Remaja 2019 mencabar 8 orang finalis pada episod kelima ini untuk mencungkil idea bagi pemasaran pelan data redONE RM8 dengan 8 kelebihan yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi tersebut.

Kini, para finalis sudah perlu sedar bahawa mereka akan dilantik menjadi duta untuk pelbagai produk selepas ini. Mereka bukan sekadar berwajah cantik sahaja di hadapan lensa kamera tetapi juga perlu mengetahui sepenuhnya tentang sesebuah produk tersebut. Ilmu di dada haruslah ada.

Dewi Remaja Episod 5 : Bersedia Jadi Duta Produk?

Finalis bertuah apabila mereka dapat bertemu dengan 3 mentor utama bagi cabaran mereka bersama redONE pada episod ini. Mereka terdiri daripada mentor jemputan, Fizo Omar yang juga merupakan pemenang tempat kedua Hero Remaja 2007/08, Ketua Pegawai Eksekutif Jualan redONE, Encik Ben Teh dan juga Ketua Pegawai Eksekutif redONE, Encik Farid Yunus

Semasa finalis perlu membentangkan mood board dan skrip untuk iklan komersil redONE berasaskan 8 kelebihan pelan datanya, mereka hanya diberikan 30 minit untuk memikirkan segalanya dari awal. Idea dan kreativiti perlu pantas berada dalam genggaman mereka.

Paling penting, mereka perlu betul-betul memahami intipati kelebihan pelan data tersebut.

IKLAN

Dewi Remaja Episod 5 : Bersedia Jadi Duta Produk?

Dewi Remaja Episod 5 : Bersedia Jadi Duta Produk?
Dewi Remaja Episod 5 : Bersedia Jadi Duta Produk?

Bagi Encik Ben Teh yang sudah mempunyai lebih 20 tahun pengalaman dalam bidang jualan dan telekomunikasi, dia akui bukan mudah untuk finalis betul-betul “nail their ideas” pada pembentangan kali pertama.

“Namun, cabaran ini akan melatih mereka dari sudut mental dan emosi. Untuk berdepan dengan tempoh getir dan memikirkan idea secara kritikal.

IKLAN

“Saya lihat mereka ada inisiatif untuk menyakinkan pelanggan tentang kelebihan pelan data yang ditawarkan oleh redONE. Ini kerana mereka tidak segan bertanya bagaimana untuk memperbaiki idea yan mereka hasilkan.

“Cuma bagi seorang yang masih baru dalam bidang perniagaan, finalis dan remaja di luar sana perlu fokus pada target audience semasa menjual sesuatu produk. Barulah mereka tahu untuk memperbaiki kelemahan yang ada setelah mendengar demand daripada pelanggan.

Dewi Remaja Episod 5 : Bersedia Jadi Duta Produk?
Bagi Encik Farid Yunus pula, tugasan yang diberikan kali ini sangat mencabar dan beliau gembira meraka dapat menyelesaikan task ini dengan sempurna.

Untuk makluman, cabaran episod kelima semalam telah dimenangi oleh Shatirah Amanda dan Dian Fernandez yang masing-masing menarik perhatian para juri iaitu Yusry Abdul Halim, Scha Alyahya, Fizo Omar dan Encik Farid Yunus dengan jalan cerita iklan 30 saat mereka untuk redONE.

IKLAN

Masing-masing bukan saja diumumkan sebagai pemenang mingguan kali ini tetapi juga memenangi sebuah telefon pintar iPhone 11 dan pelan data redONE selama setahun. Best-nya!

Tahniah Amanda & Dian.

Dewi Remaja Episod 5 : Bersedia Jadi Duta Produk?

*
Bagi korang yang terlepas untuk mengikuti episod kelima Dewi Remaja 2019, korang boleh menontonnya semula pada hari Selasa (26 November) jam 1.30 tengah hari di saluran Astro Ria (104) dan Ria HD (123).

Dewi Remaja Episod 5 : Bersedia Jadi Duta Produk?