Kes kematian di Aceh Indonesia akibat wabak Covid-19 telah meningkat ke 21 mangsa.

 

Ramai dalam kalangan kita yang sering mengeluh jika dikenakan denda. Apatah lagi jika denda itu membebankan seperti bayaran RM1,000 jika melanggar SOP yang ditetapkan oleh pihak kerajaan sempena musim wabak Covid-19.

Lain pula caranya di Aceh, Indonesia.

Denda Pun Dapat Pahala! Tempat Ini Wajibkan Baca al-Quran Jika Langgar SOP

IKLAN

Menurut rakan media di CNN Indonesia, sesiapa yang mengabaikan perlaksanaan SOP di sana akan diwajibkan membaca al-Quran!

Pihak berkuasa di sana masih menetapkan denda dari segi teguran dan amaran bertulis. Bagi pusat perniagaan yang ingkar, lesen perniagaan mereka boleh ditarik semula.

Bagi masyarakat Aceh yang ingkar pula, mereka diwajibkan untuk membaca kita bermula hari Selasa lepas.

IKLAN

Denda Pun Dapat Pahala! Tempat Ini Wajibkan Baca al-Quran Jika Langgar SOP

Jurucakap pemerintah Aceh iaitu Saifullah Abdulgani berkata, berat atau ringan denda yang dikenakan bergantung kepada tahap ingkar perintah SOP yang dilakukan oleh pesalah. Walaupun mungkin tidak disukai semua orang, namun penetapan denda secara tegas ini perlu untuk melindungi masyarakat sejagat.

IKLAN

Denda Pun Dapat Pahala! Tempat Ini Wajibkan Baca al-Quran Jika Langgar SOP

Untuk pengetahuan korang, Aceh telah merekodkan 547 kes dan 21 mangsa yang maut akibat jangkittan Covid-19. Buat masa ini, rakyat di sana tidak dibenarkan merentas daerah berlainan di Aceh tanpa surat tugasan dan keterangan perjalanan oleh pihak berkuasa, swasta ataupun ketua kampung.

Onz juga kan denda membaca al-Quran. Pahala pun dapat hee..

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI