Virus Covid-19 sehingga kini masih belum menunjukkan tanda untuk ‘hilang’ dari muka bumi ini. Namun ada berita gembira buat kita terutamanya rakyat Malaysia apabila kita telah mendapat vaksin Covid19.

Demi Yakinkan Rakyat, Perdana Menteri Sanggup Jadi Individu Terawal Terima Suntikan Vaksin Covid-19

Terbaru, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan kerajaan telah menandatangani perjanjian dengan syarikat farmaseutikal AstraZeneca bagi memperoleh 6.4 juta dos vaksin COVID-19, iaitu tambahan 10 peratus lagi kepada bekalan vaksin yang bakal diterima negara.

Yakinkan Rakyat Vaksin Selamat Dan Berkesan

IKLAN

Sebelum ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga berkata beliau akan menjadi antara individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19 bagi meyakinkan rakyat bahawa vaksin yang diperoleh negara selamat dan berkesan.

Perdana Menteri berkata ini akan diikuti oleh petugas barisan hadapan sebelum diberikan kepada kumpulan sasaran iaitu kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas serta penghidap penyakit tidak berjangkit dan penyakit saluran pernafasan kronik.

IKLAN

Beliau berkata Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin yang telah ditubuhkan dan dipengerusikan bersama oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba serta Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin akan memastikan bekalan vaksin dapat diperoleh pada kadar segera.

IKLAN

Walaupun kita sudah mendapat vaksin Covid19, Perdana Menteri turut mengingatkan rakyat supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan dan mengamalkan kebiasaan seperti kerap mencuci tangan, memakai pelitup muka dan menjaga jarak fizikal.

Sumber: BERNAMA