Sekiranya korang masih ingat, pemilik nama penuh Vanessa Ben Reynauld ini mula mencuri tumpuan khalayak apabila mengambil keputusan untuk menyertai program realiti Ceria Popstar musim ke-3 pada usia semuda 15 tahun. Bukan hanya imej rambut kerintingnya menjadi bualan malahan kekuatan vokal Vanessa juga berjaya menambat hati orang ramai.

Pada waktu itu, potensi Vanessa Reynauld mulai terserlah apabila terpilih sebagai pemenang kedudukan keempat. Vanessa tidak sesekali menyerah daripada menyertai lebih banyak pertandingan nyanyian tempatan yang dianjurkan termasuklah program Ceria Megastar musim ke-2 (2018) dan The Masked Singer Malaysia musim pertama (2020).

Dari Kedudukan Keempat Ceria Popstar 3, Vanessa Reynauld Kini Bergelar Artis Baru Terbaik AIM23
Kredit Foto : Sony Music

Setelah tujuh tahun bergelumang sebagai seorang penyanyi, bakat Vanessa menjengah aras baharu apabila dia mendapat pengiktirafan sebagai Artis Baru Terbaik di Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-23 semalam.

Mengupas lanjut mengenai kemenangan sulungnya itu di anugerah berprestij itu, penyanyi Putus dan Rindu Separuh Nyawa ini merasa terharu, terkejut dan bersyukur dengan pemilihan juri profesional itu memandangkan perjalanannya dalam industri ini telah lama tertulis biarpun sedikit ‘lambat panas’.

“Mula-mula masuk industri, saya bergelut sangat untuk mencari keyakinan diri dan identiti sendiri. Apa yang saya nak jadi dalam industri muzik.”

IKLAN
Dari Kedudukan Keempat Ceria Popstar 3, Vanessa Reynauld Kini Bergelar Artis Baru Terbaik AIM23
Kredit Foto : Sony Music

Dari Kedudukan Keempat Ceria Popstar 3, Vanessa Reynauld Kini Bergelar Artis Baru Terbaik AIM23

“Kini setelah tujuh tahun dalam industri, saya akhirnya dapat cari genre yang saya suka iaitu balada. Saya bersyukur semua orang suka dengan cara saya sampaikan lagu-lagu balada.

“Selepas ini, saya akan terus bekerja keras untuk mengetengahkan karya yang berkualiti buat semua yang menyokong Vanessa. Anugerah ini.. Vanessa tidak jangkakan pun. Saya berserah kepada takdir malam ini tetapi rezeki berpihak kepada saya.

IKLAN

“Ini akan menjadi sumber motivasi untuk saya terus bekerja lebih keras selepas ini,” katanya yang turut bermimpi untuk membuat persembahan di pentas besar seperti Anugerah Juara Lagu satu hari nanti.

Dari Kedudukan Keempat Ceria Popstar 3, Vanessa Reynauld Kini Bergelar Artis Baru Terbaik AIM23
Kredit Foto : Instagram Vanessa Reynauld

Vanessa turut berkongsi perancangannya untuk meneruskan genre balada namun pada masa yang sama, turut terbuka untuk bereksperimentasi dengan genre lagu lain seperti pop dan rap.

Dia juga tidak menidakkan peluang untuk meluncurkan single dalam bahasa Cina demi melebarkan sayap ke negara China, pada masa yang datang.

IKLAN

Terdahulu, Vanessa pernah mengharumkan nama negara serta dirinya sendiri setelah terpilih untuk menghiasi papan iklan Times Square di bandaraya New York, Amerika Syarikat.

ARTIKEL BERKAITAN : “Rasa Macam Nak Pengsan! It’s New York…” Seorang Lagi Artis Malaysia Hiasi Mercu Tanda Ikon Dunia – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI