BERTUAH gila si comel ni! Namanya Nala, kucing gebu dari California, USA, yang mungkin jadi kucing terkaya di dunia dengan harta gila-gila, nilai kira-kira ASS90.65 juta (RM431.4 juta tau!).

ARTIKEL BERKAITAN : Kucing Taylor Swift, Olivia Benson Dinobat Kucing Ketiga Terkaya Di Dunia

Bayangkan, dari kucing ‘merempat’ di shelter haiwan, sekarang Nala ni macam hujan duit je. Setiap post dia kat Instagram boleh bawak balik ASS12,900 (dalam RM61,404). Power!

Dari Jalanan Ke Kucing TikToker Of The Year, Ini Kisah Kucing Terkaya Bernama NALA!

Sekarang, Nala bukan setakat kaya giler, tapi dia punya famous teruk, dengan lebih dari empat juta followers kat Instagram. Bestnya jadi Nala!

Pemiliknya, Varisiri Mathachittiphan atau lebih dikenali sebagai Pookie, berkongsi bahawa dia terus jatuh cinta pada pandangan pertama dengan si bulus itu semasa mengunjungi pusat perlindungan di Los Angeles. Pada masa itu, Nala baru berumur lima bulan.

Dari Jalanan Ke Kucing TikToker Of The Year, Ini Kisah Kucing Terkaya Bernama NALA!

IKLAN

“Kisah Nala bermula di sebuah rumah di mana pemiliknya tidak mampu lagi menjaga banyak kucing.

“Nala kemudian dihantar ke pusat perlindungan, yang menyebabkan dia terpisah dari keluarga asalnya. Pada suatu hari, saya dan rakan merancang untuk memelihara kucing namun bersedia bersedia. Selepas melawat rumah perlindungan itu, seekor anak kucing menjilat muka saya dan kami jatuh cinta. Jadi kami bawa ia pulang,” cerita Pookie.

Kemasyhuran si bulus ini bermula pada tahun 2012 apabila Pookie membuat keputusan untuk berkongsi cerita kucingnya di Instagram.

Dari Jalanan Ke Kucing TikToker Of The Year, Ini Kisah Kucing Terkaya Bernama NALA!

IKLAN

“Saya mula buat akaun Instagram Nala untuk kongsi perkembangan dia dengan keluarga dan kawan-kawan.

“Tak pernah terbayang pun ia akan tarik ramai pengikut macam ni,” kata Pookie.

Sejak itu, Nala yang merupakan campuran baka Siam dan kucing belang menjadi terkenal, sehingga mengilhamkan jenama makanan kucing.

Glam gila Nala bila barangan inspirasi daripadanya menjana pendapatan AS$90 juta (lebih kurang RM425 juta) untuk tuannya. Si comel ni bukan calang-calang; dia si pemegang Rekod Dunia Guinness sebab dia kucing dengan follower terbanyak kat Instagram, tau!

IKLAN

Dari Jalanan Ke Kucing TikToker Of The Year, Ini Kisah Kucing Terkaya Bernama NALA!

Pada tahun 2022, Nala even menang gelaran ‘Kucing TikToker of the Year’ dari The Shorty Awards. Gempak! Kerana kasih pada Nala, Pookie bagitau yang mengurus akaun media sosial Nala tu kerja full-time dia sekarang.

Dia guna platform tu untuk bangkitkan awareness pasal kebajikan haiwan dan kumpul duit untuk charity berkaitan haiwan. Bukan Nala je yang kaya, tau. Ada lagi empat kucing power macam Olivia Benson, Choupette, dan Smoothie yang senarai kucing terkaya di dunia.

Untungkan jadi Nala ni!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI