Buat kaki wayang, sudah ada tanda-tanda baik yang korang boleh menonton kembali wayang di pawagam. Jika ramai yang tertanya-tanya bilakah pawagam akan mula dibuka, nampaknya apabila Majlis Keselamatan Negara sudah mula mengeluarkan SOP di pawagam, ia memberi petanda pawagam akan mula dibuka tidak lama lagi,insya Allah.

Dalam satu laporan dari MalaysiaKini, Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengeluarkan beberapa lagi prosedur operasi standard (SOP) untuk beberapa sektor termasuk pawagam, masjid dan pengangkutan awam.

IKLAN

Dan pastinya SOP mengenai pawagam menarik minat remaja. Paling penting kerusi korang dah tak kena tendang dari belakang lagi ya sebab kanak-kanak bawah 12 tahun dilarang masuk ke pawagam (yaey, inilah rungutan yang selalu timbul bila budak-budak join tengok wayang)

IKLAN

Antara SOP tersebut menetapkan kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dan warga emas berumur di atas 60 tahun tidak dibenarkan memasuki pawagam.

IKLAN

Selain itu, garis panduan itu menyatakan bahawa premis berkenaan mesti memastikan perkara berikut:

  • Mereka yang memiliki suhu badannya melebihi 37.5 darjah celcius atau menunjukkan gejala tidak dibenarkan memasuki premis.
  • Pekerja dan pelanggan harus memuat turun aplikasi MySejahtera untuk tujuan mencari kenalan.
  • Premis mesti dibersihkan dan dibasmi kuman sebelum dan selepas tayangan filem.
  • Pembersihan dan pembasmian kuman mesti dilakukan sekurang-kurangnya tiga kali sehari.
  • Susunan tempat duduk mesti mematuhi penjarakan sosial satu meter.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI