Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita Cara Nak Tuntut RM600 Bantuan Cuti Tanpa Gaji COVID-19, Ini Hak Pekerja...

Cara Nak Tuntut RM600 Bantuan Cuti Tanpa Gaji COVID-19, Ini Hak Pekerja Patut Tahu

Bermula semalam, Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin sehingga 31 Mac akan datang. Namun mulai malam tadi, PM menyeru rakyat Malaysia agar duduk di rumah sahaja dan bukannya balik kampung seperti dilakukan oleh segelintir rakyat Malaysia yang degil.

Dalam pada itu, disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan juga, ramai pekerja melontarkan pendapat kerana mereka dipaksa oleh majikan untuk datang bekerja biar bukan terlibat dalam 26 sektor yang diberi kebenaran bekerja. Dalam hal ini, pekerja boleh membuat laporan polis.

Namun disebabkan wabak COVID -19 ini juga ada sektor yang menerima kesan apabila majikan terpaksa mengurangkan pekerja dan memberi cuti kepada mereka. Bagi pekerja yang terpaksa bercuti tanpa gaji disebabkan COVID-19 bermula 1 Mac, pekerja  layak menerima RM600 yang akan diberi dalam tempoh 7 hari dari permohonan dibuat.

Baca saranan dari Menteri Kanan, YB Datuk Seri Azmin Ali mengenai hal ini seperti dikongsi di fbnya.

IKLAN

COVID-19: BAYARAN TERUS KE AKAUN PENERIMA UNTUK BANTUAN CUTI TANPA GAJI

Saya menerima banyak pertanyaan berkenaan cara memohon bantuan cuti tanpa gaji ini.

IKLAN

Disini dijelaskan untuk pengetahuan rakyat bahawa anda yang diberi notis cuti tanpa gaji oleh majikan TIDAK PERLU MEMOHON kerana bantuan tersebut akan disalurkan terus ke akaun bank anda oleh majikan masing-masing.

Adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk memohon bagi pihak pekerja mereka. Majikan akan menerima bayaran dari PERKESO dan WAJIB mengkreditkan RM600 tersebut kedalam akaun pekerja mereka dalam tempoh 7 hari.

IKLAN

Juga diingatkan lagi, mereka yang layak menerima bantuan ini adalah pekerja yang diberi notis tanpa gaji mulai 1 Mac 2020. Ianya juga layak kepada pencarum Sistem Insurans Pekerjaan (EIS) dengan gaji tidak melebihi RM4,000 sebulan.

Anda boleh membuat pertanyaan lanjut di talian 1-300-22-8000 atau emel kepada perkeso@perkeso.gov.my ATAU menyalurkan aduan/pertanyaan melalui https://www.facebook.com/PERKESO.Official/

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI