Cara Mudah ‘Main Kutu’ Untuk Diri Sendiri Guna Personel Akaun Bank Tanpa Caj Tambahan

1918

Salah satu cara yang paling mudah dan berkesan untuk menyimpan duit adalah dengan ‘main kutu’.

Seorang wakil yang dilantik sebagai ‘mak kutu’ akan mengumpul duit bulanan daripada ahli-ahli yang lain dan akan diberikan secara bergilir-gilir kepada mengikut giliran masing-masing.

Apa yang menjadi isu, bila ada di antara ahli lain yang cabut lari apabila sudah mendapat wang dan tidak mahu meneruskan permainan. Sudahnya, melopong la korang tak dapat duit.

Jadi, macam mana nak simpan duit secara berdisiplin dan selamat? Mungkin ramai yang tak tahu bahawa ada juga bank yang menyediakan kemudahan untuk menyimpan wang secara potongan bulanan yang ditetapkan secara online.

Baca perkongsian daripada SisiAzie Hassan ini tentang bagaimana untuk menyimpan dengan Flexi Saver Plan.

1. Log in akaun seperti biasa

2. Klik pada Accounts & Banking

3. Klik Personal Saver Account

4. Di sebelah kanan, klik pada Setup Flexi Saver Plan

5. Boleh pilih dari tempoh masa 12 b ulan ke 60 bulan mengikut keperluan masing-masing

6. Pilih mengikut pilihan yang sedia ada

7. Pilih tarikh yang korang mahu duit ditolak daripada akaun bank setiap bulan

Contoh: 

Disember 2015: RM150/bulan (12 bulan)Setiap 30 hari bulan setiap bulan bermula dari Disember 2015, RM150 dalam akaun akan ditolak secara automatik dan 30 Disember 2016, duit masuk semula ke dalam akaun. RM150 x 12 = RM1,800

Pastikan setiap 30 hari bulan dalam akaun cukup RM150 untuk ditolak.Duit ini tidak akan muncul dalam baki akaun sehingga tiba tarikh matangnya. Maksudnya duit itu pihak bank sudah siap letak tepi. Jadi, korang tidak perlu risau untuk berbelanja menggunakan wang yang ada dalam akaun bank kerana simpanan tersebut telah diasingkan.

Amacam, menarik tak? Cara ni confirm akan buat korang dapat menyimpan dengan penuh disiplin tanpa gagal. Cukup tempoh matang, duit tu boleh la digunakan untuk urusan-urusan penting seperti bayar roadtax kereta atau pergi melancong.

Jom try!