Dijadualkan berlangsung pada hari ini, 17 April, upacara pemberian hormat dan pengebumian mendiang Duke of Edinburgh dijangka akan mengikut tradisi diraja dengan elemen ketenteraan yang jelas berdasarkan latar belakang baginda.

Biarpun upacara tersebut (yang telahpun bermula sekarang) dilangsungkan dalam skala yang lebih kecil dan tanpa kehadiran rakyat Britain seperti kebiasaan, ia masih akan disiarkan secara langsung di kaca televisyen buat tontonan masyarakat dunia.

Cara Menonton Siaran Langsung Pengebumian Putera Philip, Ini Salurannya Cara Menonton Siaran Langsung Pengebumian Putera Philip, Ini Salurannya

Menurut kenyataan Istana Buckingham semalam, hanya seramai 30 orang jemputan saja yang akan menghadiri ke acara di Istana Windsor dan di gereja St. George.

IKLAN

Bagi korang yang tidak ingin terlepas daripasa mengikutinya malam ini, berikut adalah saluran televisyen yang menyediakan laporan secara langsung dari Britain.

1) BBC World News (Astro Ch 532/unifi TV Ch 601) bermula 5 petang (waktu Malaysia).

IKLAN

2) Sky News (Astro Ch 514) bermula 7.30 petang (waktu Malaysia).

3) CNN (Astro Ch 511) bermula 8.00 malam (waktu Malaysia).

IKLAN

4) Astro Awani (Ch 501) bermula 9.30 malam (waktu Malaysia).

Tinjauan REMAJA di YouTube juga mendapati beberapa akaun berita dan portal menyediakan laporan langsung dari semasa ke semasa.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI