Korang mesti stres kan kalau tengah syok-syok main handphone, sekali keluar iklan pop-up.

Iklan-iklan macam ni bukan saja merimaskan tetapi ada juga daripadanya yang bertujuan untuk mengumpan pengguna memberikan maklumat peribadi dan info penting.

Selain tu, ada yang menawarkan free downloads atau software  updates untuk cuba mengumpan korang memuat naik software-software yang tidak diperlukan.

Namun begitu, sebenarnya terdapat cara yang boleh digunakan untuk block iklan pop-up ini di handphone korang.

Bagi pengguna iPhone

1. Untuk menghentikan semua sounds, badges dan isyarat pop-up.

– Pergi ke Home Screen. Tekan Settings > Notifications > Show Previews > Never

2. Cara nak block pop-up hanya pada aplikasi tertentu 

– Pilih aplikasi tersebut

IKLAN

Settings > Notifications > On/Off

3. Sekat pop-up pada Safari

Settings > Safari > Block

Bagi pengguna Android

1. Gunakan Opera Browser 

IKLAN

2. Install Adblock Browser

3. Block iklan pop-up di Chrome

– Buka aplikasi Chrome

– Tekan tiga titik bertindinh di sebelah penjuru atas kanan, pilih Settings

– Tekan Block

IKLAN

4. Guna Data Saver Mode

Mode ini meminimumkan paparan pada handphone korang dan menawarkan pelayaran internet yang lebih lancar dan ringan bertujuan untuk mengurangkan penggunaan data internet.

Caranya adalah seperti berikut:

– Tekan tiga titik bertindih pada penjuru atas kanan

– Pilih Settings dan hidupkan Data Server

Sumber: consumerinfo.my