Semalam seorang gitaris professional, Wan Radzie Wan Othman yang lebih dikenali sebagai Eddy Malmsteen telah pun meninggal dunia kerana dipercayai akibat terkena renjatan elektrik berpunca daripada alat pemanas air.

Laporan mengatakan Eddy membantu kakaknya yang terkena renjatan ketika memandikan anaknya dan pada ketika itu, Eddy datang untuk membantu. Namun, kedua-dua mereka meninggal dunia, tetapi anak saudaranya selamat dan dibawa ke hospital.

Menerusi sebuah perkongsian yang telah dibuat oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Ejan Infection yang juga merupakan juru elektrik, dia turut menjelaskan bahawa bahayanya jika mandi menggunakan shower heater.

Bahaya Mandi Guna Shower Heater, Juru Elektrik Ini Kongsi Tip Guna Dengan Selamat

IKLAN

Berkongsi pengalamannya, Ejan menjelaskan bahawa dia hanya menggunakan shower heater jika di pagi hari berlaku hujan lebat. Kalau cuaca okay, biasanya dia akan switch off dan mandi seperti biasa. Sebagai seorang juru elektrik, dia mengakui bahawa betapa bahayanya barangan elektrik tersebut.

Bahaya Mandi Guna Shower Heater, Juru Elektrik Ini Kongsi Tip Guna Dengan Selamat

Ejan turut memberikan tip sekiranya korang mahu menggunakan shower heater, pastikan test terlebih dahulu button tersebut. Buka air dahulu dan tekan button tersebut, lihat sama ada berlaku trip atau off itu dikira selamat untuk digunakan. Jika berlaku litar pintas, dia akan off sendiri atau bila ada renjatan elektrik, tanda-tanda awal terus tekan button itu segera. Ia merupakan button emergency.

IKLAN

Bahaya Mandi Guna Shower Heater, Juru Elektrik Ini Kongsi Tip Guna Dengan Selamat

Klik sini: https://invol.co/cl101ox

IKLAN

Diingatkan lagi, jangan sesekali membeli membeli barangan elektrik yang tidak ada SIRIM, terutamanya yang membuat pembelian secara online seperti membeli di shopee atau mana-mana barangan dari China. Pilih yang ada warranty, kalau rosak pihak mereka akan ganti.

Apa-apa pun, selepas ini sekiranya korang mahu menggunakan shower heater ini, berhati-hatilah ketika menggunakannya. Kita tidak mahu kejadian yang tidak diingini berlaku lagi.

Sumber: Ejan Infection

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI