Sebelum ini terdapat banyak produk kosmetik yang diharamkan penjualannya kerana mengandungi racun berbahaya. Terbaru, perkongsian seorang doktor dilaman sosialnya ini mengejutkan masyarakat.

Manakan tidak,  ‘camphor’ atau kapur barus merupakan bahan yang banyak digunakan dalam produk sapuan yang selalu kita gunakan sejak dari kecil lagi. Bahan ini berfungsi baik untuk melegakan kesakitan, gatal, batuk dan selesema.

Namun, tahu tak sebenarnya produk yang mengandungi kapur barus ini dilaporkan TIDAK SESUAI digunakan untuk kanak-kanak yang berusia 2 tahun ke bawah.

Selain itu menurut perkongsian dari  Public Health Malaysia  menunjukkan, produk sebegini boleh mengakibatkan sawan dan bahaya untuk si kecil. Bahan dari kapur barus boleh menyerap masuk ke darah dengan pantas dan menyebabkan kesan toksik.

Menurut kajian penyelidik dari Kolej Perubatan Albert Einstein Universiti Yeshiva, kanak-kanak sangat terdedah pada kesan toksik kapur barus sebab ia mudah meresap melalui kulit dan membran mukus (mata, bibir, bahagian dalam hidung).

Antara produk yang mengandungi kapur barus adalah seperti berikut:

IKLAN
  1. Minyak Cap Kapak

2. VapoRub

3. Mentholatum

IKLAN

4. Tiger Balm

5. Salonpas

IKLAN

6. Yoko Yoko

 

Sumber Foto – FB Public Health Malaysia

7. Minyak Angin Cap Lang

Apa pun produk yang diguna pada anak, biasakan diri untuk baca label. Dah besar baru tahu Camphor tu kapur barus rupanya…huhu

SUMBER