Dalam pada rakyat Malaysia sedang sedaya upaya melawan pandemik Covid-19 di Malaysia yang masih lagi dilaporkan dalam lingkungan empat angka hari ini, namun ada satu berita yang tak best melanda remaja di Sarawak.

Baru-baru ini, seorang remaja berusia 16 tahun dilaporkan meninggal dunia akibat wabak rabies. Menurut kenyataan akhbar Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, mangsa disahkan meninggal dunia pada 11 November 2020 jam 3.45 petang dengan diagnosis rabies encephalitis.

Belum Habis Wabak Covid-19, Remaja Di Sarawak Korban Terbaru Wabak Anjing Gila
Sumber Gambar : kpkesihatan.com

Dilaporkan mangsa sebelum itu dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak pada 10 November kerana mengalami demam selama tiga hari, lemah pada bahagian anggota bawah badan dan menunjukkan tingkah laku agresif. Tambah lagi, mangsa turut mengalami aerofobia dan hidrofobia.

IKLAN

Siasatan awal mendapati mangsa tidak mempunyai sebarang sejarah gigitan anjing atau haiwan lain sebelum ini.

Sebaliknya, mangsa dikatakan hanya mempunyai kesan cakaran yang telah sembuh di kaki kanan tetapi tiada perincian penuh yang didedahkan oleh ahli keluarga mengenainya.
Jelas kenyataan itu lagi, mangsa dilaporkan memelihara empat ekor kucing dan seekor anjing. Kesemua haiwan peliharaannya tidak pernah mendapat vaksinasi namun sehingga kini, haiwan peliharaan tersebut dalam keadaan sihat dan tiada perubahan tingkah laku.
Laporan sama mendedahkan mangsa telah disahkan dijangkiti virus rabies pada 12 November 2020 melalui ujian makmal yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

IKLAN
Belum Habis Wabak Covid-19, Remaja Di Sarawak Korban Terbaru Wabak Anjing Gila
Sumber Gambar : today.mims.com

Dengan laporan terkini kes rabies di negeri itu, ia sekali gus menjadikan jumlah maut akibat kes rabies dalam kalangan manusia di Sarawak meningkat kepada enam orang bagi tahun ini dan merupakan yang ke-28 sejak wabak rabies diisytiharkan di Sarawak pada 31 Julai 2017.

IKLAN

Sebagaimana kita tahu, beberapa tahun ini Malaysia telah mempunyai kes anjing gila (rabies) yang meningkat. Kehadiran kes ini sangat membimbangkan kerana ia dijangka akan merebak ke tempat lain jika tidak dikawal dengan sempurna. Peratus kematian apabila seseorang itu mempunyai simptom rabies ini pula adalah 100%.

Nak tak nak, perlu kita ketahui serba sedikit berkenaan penyakit ini supaya kita dapat mencegahnya daripada menjangkiti kita.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI