Sejak semalam kes “abang botak’ atau nama sebenarnya Danial Abdullah Tan, 31 viral apabila mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan ke atasnya selepas dia bertindak memecahkan cermin hadapan sebuah kenderaan. Dalam insiden yang berlaku di Jalan Kasturi, Seksyen 12, Taman Bukit Serdang, Seri Kembangan  Selasa lepas, Danial bertindak  menghentak  cermin hadapan  berdasarkan rakaman dari dash cam kereta berkenaan.

Ekoran kesalahan itu, Danial Abdullah Tan  didakwa mengikut 427 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda dan kedua-duanya yang mana menyaksikan lelaki ini sebak ketika memberi keterangan di mahkamah semalam.

“Belajar Lebih Empati, Jangan Menghukum” Peguam Nasihatkan Rakyat Malaysia Berhenti Cela Pesalah
Tular di media sosial tindakan ‘abang botak’ menghentak cermin kenderaan yang mengundang pelbagai kritikan netizen
“Belajar Lebih Empati, Jangan Menghukum” Peguam Nasihatkan Rakyat Malaysia Berhenti Cela Pesalah
Danial Abdullah Tan dijatuhkan hukuman 12 bulan penjara akibat kesalahan memecahkan cermin kenderaan lelaki yang membunyikan hon kepadanya

Ternyata isu hukuman penjara yang disifatkan tidak berbaloi dengan kesalahannya seperti didakwa netizen, bahan pihak termasuk peguam menawarkan diri untuk membantu “abang botak” ini dalam kes rayuan di mahkamah kelak.

Lebih membuktikan masih ada rakyat Malaysia yang hatinya sentiasa belas dan berbuat baik sesama insan, seorang lelaki  Mohd Fadzli Ramli yang bekerja di Arab Saudi dan balik beraya di Malaysia menawarkan diri untuk membayar RM600 bagi membaiki cermin kereta Alza milik Siew Chan Yoon semata-mata mahu abang botak beraya dengan anak-anaknya.

Masa yang sama, sejak semalam juga seorang peguam, Suzana Norlihan Ujen turut  menawarkan khidmat guaman secara percuma bagi mewakili Danial Abdullah Tan bagi kes rayuannya (terkini Suzana bersama rakan peguam Samantha CH termasuk Siti Kassim tidak akan mewakili Danial kerana lelaki berkenaan sudah diwakili oleh peguam ketika sebutan kesnya semalam).

Namun tulisan peguam berkenaan di facebooknya kira-kira dua jam lalu amat menyentuh hati REMAJA untuk menyiarkan pendapatnya kerana KITA SEBENARNYA TERLALU CEPAT MENJATUHKAN HUKUMAN tanpa sedar setiap kata-kata kita sebenarnya mungkin mengguris hati keluarga Danial.

IKLAN

Bacalah dengan mata hati. Letak jika diri kita, ahli keluarga kita dan sesiapa yang kita sayang dan kejadian ini berlaku seperti mana Danial lakukan.

Ya kata-kata hina tak akan buat kita mati tapi hinaan sebenarnya memberi “kafan” kepada hati kita untuk jadi lebih keras dan tiada sifat empati kepada orang lain.

Harap kita belajar dari satu-satu kejadian dan bukannya menjatuhkan hukuman.

Baca perkongsiannya.

IKLAN

Alhamdulillah… Saya telah dimaklumkan bahawa abg botak telah diwakili oleh seorang peguam sewaktu kes berjalan di Mahkamah Majistret PJ.

Sebagai seorang peguam senior dan berpegang kepada etika, saya sendiri telah menghubungi peguam tersebut pada pukul 1.16pm tadi untuk mendapatkan penjelasan lanjut dan mengetahui status terkini. Alhamdulillah, beliau memaklumkan bahawa beliau akan meneruskan usaha untuk membantu abg botak dalam proses rayuan dan semakan. Terima kasih kepada peguam Encik Rajsurian atas usaha menjejaki peguam tersebut dan memberikan sy contact no beliau.

Oleh yang demikian, saya dan rakan2 iaitu Puan Samantha CH, Puan Siti Kasim tidak akan mengendalikan kes abg botak ini kerana beliau sudah pun diwakili oleh peguam terbabit.

Apa pun, saya bersyukur kepada Allah dengan posting saya yang terdahulu, ramai rakyat Malaysia telah buka mata untuk melihat kes ini di sudut yang berbeza dari sebelumnya. Walaupun terdapat pihak2 yang tidak bersetuju dengan pandangan saya, saya percaya 1 hari nanti mereka akan faham apa yang cuba saya sampaikan dan semoga mereka akan dapat menjadi seorang yang lebih pemaaf dan memahami situasi orang lain.

IKLAN
“Belajar Lebih Empati, Jangan Menghukum” Peguam Nasihatkan Rakyat Malaysia Berhenti Cela Pesalah
Peguam senior ini mengajak rakyat Malaysia agar tidak cepat menjatuhkan hukuman tanpa ketahui kisah di sebaliknya. Gambar Fb miliknya.

Saya mahu dengan terjadinya kes ini, rakyat Malaysia jangan lagi cepat menghukum orang lain dengan kata-kata makian dan celaan kerana setiap kes yang berlaku pasti ada cerita di sebaliknya.

Saya berdoa agar kita semua dapat menanamkan lebih sifat empathy (meletakkan diri kita di tempat orang yang terbabit) di dalam diri kita supaya kita dapat memberikan peluang kedua kepada mana2 pesalah tidak kira bangsa, agama, jantina, etc kerana kita semua adalah manusia biasa termasuklah para hakim dan magistrate serta pihak berkuasa.

Kita jangan lupa sekiranya Allah ingin sesuatu itu berlaku pada kita walaupun kita telah cuba untuk menggelaknya, ianya pasti berlaku. Tiada siapa yang tidak terlepas dari melakukan kesalahan dan kesilapan. Itulah lumrah hidup manusia.

Sekian.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI