Ramai yang sudah mula mengayuh selepas kerajaan membenarkan semula aktiviti berbasikal dalam Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Memang bagus mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan berbasikal. Namun, timbul pula ketidakselesaan penguna jalan raya dengan segelintir penunggang basikal yang kembali ‘membahayakan’ diri mereka sendiri.

Bahayakan Nyawa Di Jalan Raya, Netizen Risau Dan Kesal Dengan Sikap Geng Basikal
Foto Via Astro Awani

Tular baru-baru ini apabila salah seorang pemandu kereta di kawasan Putrajaya berkongsi satu ciapan video dashcam menunjukkan ada dua orang penunggang basikal menggunakan jalan raya utama untuk melakukan aktiviti terbabit sehingga kenderaan lain terpaksa ‘lebih berhati-hati’ bagi menjaga keselamatan semua pihak.

 

Menurut pemilik ciapan itu lagi, di awal rakaman video dashcam kita dapat lihat lelaki ini terpaksa ‘himpit’ kenderaan lain di sebelah kiri untuk beri laluan kepada kedua-dua penunggang basikal yang berada di bahagian kanan jalan.

Tambahnya lagi, laluan untuk aktiviti berbasikal di beberapa kawasan di Putrajaya sudahpun disediakan oleh Perbadanan Putrajaya. Namun kedua-duanya masih berdegil serta mengambil risiko untuk mengayuh basikal di tengah-tengah jalan.

IKLAN

Sesebelum ini, sudah banyak isu yang timbul termasuk rungutan di kalangan pemandu kenderaan bila mana penunggang basikal memasuki lebuhraya sebagai laluan mereka. Dalam keadaan ini memaksa mereka memperlahankan kenderaan kerana khuatir terlangggar sekumpulan penunggang.

Bukanlah semua geng basikal ini bersikap begini, bak kata pepatah dek nila setitik habis rosak susu sebelanga. Buat peminat hobi berbasikal ini, mungkin boleh praktikkan 9 tip keselamatan basikal ini.

1. Ikut peraturan yang ditetapkan

Orang ramai yang mahu melakukan aktiviti berbasikal dinasihatkan untuk mematuhi peraturan jalan raya bagi mengelakkan sebarang risiko.
Ia termasuk mementingkan aspek keselamatan seperti memakai topi keledar, pakaian cerah dan mengambil kira faktor masa serta lokasi apabila melakukan aktiviti itu.

IKLAN

2.  Berfikiran seperti seorang pemandu kenderaan
Hal ini supaya pergerakan anda boleh dijangka pemandu lain. Ia termasuk berhenti ketika lampu isyarat bertukar merah, berhenti pada papan tanda berhenti, dan berbasikal menggunakan arah sama dan bukan melawan arus.
Jadi pergerakan korang dapat dijangkakan oleh pemandu lain.

3. Kekalkan penjarakan sosial
Ingat.. Kita masih lagi dalam usaha memerangi pandemik COVID-19. Jadi anda disarankan untuk menggunakan pelitup muka yang lebih selesa seperti skaf bandana dan sentiasa membawa cecair pembasmi kuman.

4.  Helmet yang selesa dan saiz yang betul
Ketika berbasikal, pastikan topi keledar yang anda gunakan adalah sesuai dengan saiz kepala anda. Menurut pakar, jarak antara helmet anda sehingga bahagian kening tidak boleh melebihi dua jari apabila diletakkan secara melintang.
Jarak antara topi keledar anda sehingga bahagian dagu juga tidak boleh melebihi dua jari apabila diletakkan secara melintang.
Ketika berbasikal, pastikan helmet yang anda gunakan adalah sesuai dengan saiz kepala anda.

5.  Cari teman berbasikal bersama
Bagi korang yang baru berjinak dalam aktiviti riadah ini, dinasihatkan berbasikal bersama rakan-rakan yang lebih berpengalaman.
Bertanya pengalaman mereka sepanjang berbasikal di laluan yang berbeza.

IKLAN

6.  Pastikan basikal dalam keadaan selamat
Sebelum memulakan perjalanan, anda perlu memastikan basikal anda dalam keadaan selamat. Pastikan anda sudah memeriksa keadaan tayar, brek, rantai basikal dan sebagainya.
Pastikan anda juga memakai pakaian dan kasut yang sesuai agar anda lebih selesa ketika berbasikal.

7.  Latih kemahiran berbasikal dan cara mengelakkan bahaya
Sebelum berbasikal, disarankan untuk melakukan kajian dan memahami apakah risiko ketika melakukan aktiviti itu terutamanya di jalan besar.

Pakar turut menasihatkan bagi permulaan, korang boleh melakukan aktiviti itu di jalan-jalan yang lebih sunyi tanpa kenderaan laju.Selain itu, boleh juga boleh melatih kemahiran seperti mengendali brek dan gear pada basikal.

8.  Tidak perlu berbasikal sepanjang jalan pergi dan balik
Untuk korang yang masih newbie dalam  aktiviti ini, dinasihatkan untuk mengambil jalan yang lebih mudah seperti berbasikal pada satu hala. Tidak semestinya anda perlu berbasikal ke satu destinasi yang ingin dituju kemudian patah semula ke destinasi permulaan.

Apa-apapun, siapa kita nak menidakan takdir dan ketentuan yang maha ESA. Tapi mungkin kita dan terutamanya penunggang basikal boleh jadikan tragedi ini sebagai pengajaran buat semua penunggang basikal diluar sana.

Sumber: Huffpost.com, Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI