Berita kematian dua orang sahabat yang baru balik bercuti di Pulau Jerejak di sebuah stesen minyak Sama Gagah sekitar jam 1.40 pagi tadi nyata mengejutkan ramai pihak. Dalam kejadian menyayat hati ini, bapa kepada salah seorang dari mangsa Ayuni Shazwanie Shabri, 21, dikatakan keluar mencari anaknya itu selepas bimbang mangsa masih tidak sampai di rumah pada 11 malam selepas menghantar mesej kepada ibunya pada 9.15 malam.

Ketika tiba di stesen minyak berkenaan didapati enjin kereta dinaiki empat sahabat itu masih hidup dan kesemua mereka sudah tidak sedarkan diri sebelum dia menghubungi petugas perubatan.

Dalam kejadian pada itu, Sharifah Fariesha Syed Fathi, 21, disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, manakala Ayuni Shazwanie meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Dua lagi rakannya, Nor Adilah Mohd Safwan dan kembarnya, Nor Aqilah yang berusia 21 tahun kritikal dan menerima rawatan di Hospital Seberang Jaya (HSJ) (sumber Harian Metro).

Bagaimana Nak Kenal Pasti Ekzos Bocor Yang Jadi Punca Kematian Terhidu Gas Karbon Monoksida?

Bagaimana Nak Kenal Pasti Ekzos Bocor Yang Jadi Punca Kematian Terhidu Gas Karbon Monoksida?

IKLAN

Walau kes kematian ini diklasifikasikan sebagai kematian mengejut, namun di sebalik isu terhidu gas karbon monoksida, ramai mengaitkannya dengan kebocoran ekzos yang biasa berlaku dalam kes-kes sebelum ini.

Di saat ramai yang melihat luaran bentuk kereta, memperbaiki kerosakan lain tetapi mungkin ramai pemandu kurang menyedari apa tanda ekzos bocor dan cara untuk mengesan kebocoran jika terjadi.

Bagaimana nak kenal pasti ekzos bocor. Baca perkongsian artikel ini.

IKLAN

Manifold ekzos biasanya satu paip tunggal yang menyampaikan asap knalpot dari silinder ke paip ekzos luar. Asap ekzos adalah berbahaya kerana mereka membawa racun tanpa warna dan tidak berbau yang dipanggil karbon monoksida, dan manifold ekzos bocor mungkin membenarkan karbon monoksida ke dalam kabin kenderaan ketika pembukaan terbuka. Asap adalah berbahaya, tetapi apabila mereka meresap, mereka juga mengurangkan kecekapan kenderaan. Berikut adalah empat tanda untuk mencari apabila anda mengesyaki kebocoran manifold.

1. Pecah Pecah
Paip yang retak di pelantar manifold ekzos adalah tanda pasti bahawa ia bocor. Pelantar ini adalah di bawah kereta; Oleh itu, untuk memeriksa paip, anda perlu meletakkan kereta pada lif. Setelah paip penuh, lihat retak, dan jika ada, sudah tiba masanya untuk mengambil kereta anda untuk pembaikan.

IKLAN

2. Kelantangan Bunyi
Sekiranya terdapat kebocoran, anda akan sering mendengar bunyi bunyi yang meningkat berhampiran enjin apabila anda memulakan kereta. Perlu diingat bahawa terdapat gasket yang menengah antara blok enjin dan pipa paip manifold sebenar. Sama seperti paip itu sendiri, gasket ini melalui tekanan pemanasan berterusan dan kitaran penyejukan. Dalam erti kata lain, jika retak itu tidak dapat dilihat dalam paip, penunjuk manifold yang buruk masih boleh ditunjukkan dalam gasket lekas.

3. Percepatan Keras
Melangkah ke pemecut dan dengar bunyi-bunyi yang kelihatannya tidak berfungsi. Kadang-kadang anda boleh mengesan bunyi asap ekzos yang bocor, tetapi masalah dengan teknik ini adalah sukar untuk membezakan bunyi-bunyi ini dari enjin biasa. Juga, bunyi-bunyi dengan enjin boleh menjadi hasil daripada banyak masalah kereta yang lain, jadi sukar untuk mengetahui apakah ini menunjukkan masalah manifold atau tidak. Kaedah ini sepatutnya hanya digunakan untuk cuba mengesahkan syak wasangka anda, setelah anda telah menemui tanda amaran yang lain.

4. Sputtering
Jika anda mendengar sputtering, maka anda tahu bahawa terdapat kebocoran di suatu tempat. Sekali lagi, semak tanda-tanda yang lain untuk membezakan kebocoran enjin manifold dari kebocoran lain. Jika ini terjadi bersama dengan mana-mana masalah lain, maka anda tahu apa yang anda hadapi dengan pasti.

5. Suapan Ekzos
Walaupun karbon monoksida tidak berbau, asap ekzos lain tidak, dan jika manifold anda bocor, bau ini akan lebih kuat daripada biasa. Jika kereta anda nampaknya mengeluarkan lebih banyak ekzos ekzos daripada biasa, mungkin masa untuk menjadualkan temujanji di kedai pembaiki. Berhati-hati apabila menguji ini bahawa anda tidak membahayakan kesihatan anda menghirup karbon monoksida yang terlalu banyak. Sumber : P-MBuilders.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI