Jaguh baling tukul besi wanita negara, Grace Wong Xiu Mei mengintai peluang untuk memperbaharui rekod kebangsaan miliknya sendiri pada penampilan sulung di temasya Sukan Komanwel 2022 di Birmingham, England.

ARTIKEL BERKAITAN : “Terima Kasih LCW.” Pemain Badminton Menangi Emas Komanwel Terakhirnya

Atlet Tukul Besi Negara Ikut Jejak Bapa Saudara, Ingin Buat Terbaik Di Sukan Komanwel 2022

Mengikut jejak pakciknya, pemenang pingat emas Sukan SEA ke-31 di Hanoi yang mendapat jolokan ‘Amazing Grace’ ini juga merupakan anak sepupu kepada atlet Wong Tee Kui.  Atlet lagenda yang pernah mengharumkan nama negara dengan memenangi pingat emas pada Sukan SEA 1991,1993,1995,1999 dan 2001.

Malah, Grace mengakui perlu memperbaiki kelemahan dan meningkatkan prestasi semasa latihan sebelum mengidam memperbaharui rekod kebangsaan 62.48 meter (m) yang dicipta pada Kejohanan Grand Prix (GP) Malaysia, April tahun lalu.

IKLAN

Malah, atlet kelahiran Sarikie, Sarawak itu,  percaya venue temasya Sukan Komanwel itu dapat memberi inspirasi untuk dirinya melakarkan catatan peribadi terbaiknya yang juga merupakan rekod kebangsaan miliknya.

Grace Wong menyifatkan faktor penampilan sulung di Sukan Komanwel bukan penghalang untuk memperagakan prestasi terbaik, malah memasang impian untuk berada dalam kelompok lapan atlet terbaik dalam acara baling tukul besi wanita.

Atlet Tukul Besi Negara Ikut Jejak Bapa Saudara, Ingin Buat Terbaik Di Sukan Komanwel 2022

IKLAN

“Bagi saya peluang memperbaharui catatan peribadi terbaik memang ada sebab semasa latihan sekarang, saya boleh membuat balingan sejauh 64m…cuma perlu lebih bersedia dari segi kekuatan mental,” katanya ketika ditemui baru-baru ini sempena kempen Saya Remaja Malaysia anjuran Majalah Remaja.

Mengenai persiapannya setakat ini, pemenang pingat emas gangsa Sukan SEA itu mengakui, masih ada ruang untuk diperbaiki terutama dari segi teknikal menjelang temasya empat tahun sekali itu. Bagaimanapun, Grace yakin telah berlatih tanpa jemu dalam usaha membanggakan negara dimata dunia.

Untuk info, kontinjen negara akan diwakili 162 individu membabitkan 104 atlet, 44 pegawai dan 13 petugas. Sukan Komanwel 2022 akan bermula esok hingga 8 Ogos, dengan kira-kira 6,500 atlet dari 72 negara dan wilayah dijangka mengambil bahagian pada edisi kali ini.

IKLAN

Apa-apa pun, selamat maju jaya diucapkan buat atlet berusia 22 tahun ini. Good luck Grace!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.