Allah SWT menyuruh manusia berbuat baik (ihsan) bukan sahaja kepada manusia, bahkan makhluk lain seperti maksud hadis: “Apabila kamu hendak menyembelih haiwan, maka sembelihlah dengan cara yang paling baik iaitu dengan menajamkan alat sembelihan dan hendaklah meletakkan haiwan dalam keadaan yang selesa.” (Riwayat Muslim).

Tapi sayang di bulan Ramadan yang mulia ini ia dicemari tindakan individu yang bertindak meracun anjing-anjing liar berkeliaran sehingga mengakibatkan 5 ekor anjing bergelimpangan mati.

Memang sedihkan kalau ada perangai manusia begini! Sanggup meracun haiwan ini yang pastinya tiada dosa pada mereka.

Dalam perkongsian di  fb WORLD Youtube Channel, individu ini berkongsi kisah menyayat hati berlaku di bulan Ramadan ini.

IKLAN
Apalah Dosa Haiwan Ini! Diracun Di Bulan Ramadan, Kejadian Berlaku Di Flat PPR Batu Muda
Anjing-anjing liar ini ditemui bergelimpang sebelum ditanam selepas diracun
Apalah Dosa Haiwan Ini! Diracun Di Bulan Ramadan, Kejadian Berlaku Di Flat PPR Batu Muda
Kenapakah kita begitu kejam meracun binatang ciptaan Allah ini. Sepatutnya ada sifat ihsan dalam diri kita

Apalah Dosa Haiwan Ini! Diracun Di Bulan Ramadan, Kejadian Berlaku Di Flat PPR Batu Muda

Tragedi bulan Ramadan. Anjing jalanan dibunuh secara beramai-ramai di Flat PPR Batu Muda, Jalan Ipoh Kuala Lumpur. Apa dosa anjing-anjing ini semua kepada penduduk hingga ada bersikap zalim dan tergamak bunuh haiwan jalanan dalam bulan ibadah ini?

IKLAN

Apa pon alasannya bertindak secara bersendiri dengan meracun dan memukul anjing hingga mati adalah Jenayah Kezaliman Haiwan yang amat berat.

Saksi yang tahu pelaku bunuh anjing secara beramai-ramai ini boleh tampil hubungi Animal Malaysia di Whatsapp +601120901097.

IKLAN

Cukup bukti dan cukup saksi. Beberapa pelaku bakal ke penjara 3 tahun!

#dvs #perhilitan #pbt #animals #stray #wildlife #wild #wildanimals #dogs #cats #strayanimals #saveouranimals #cruelty #animalcruelty #saveourstray #feeder #animalfeeder #law #justice #voice #advocacy #animallaw #animaladvocacy #animalvoice #animaljustice #malaysiaanimals #animalmalaysia #malaysiaanimalassociation
#aktakebajikanhaiwan2015 #aktapemuliharaanhidupanliar2010

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI