Sebut je diskaun, mesti kita terus celik mata kan!

Ini bukanlah diskaun shopping untuk membeli baju raya, ini adalah diskaun yang lebih bermanfaat untuk kebaikan kita di dunia dan di akhirat.

Diskaun yang dimaksudkan adalah diskaun pahala yang disediakan oleh Allah SWT sepanjang bulan Ramadan yang mulia ini. REMAJA sempat meluangkan masa bersama PU Amin ataupun Ustaz Amirul Amin untuk membincangkan kelebihan membaca Al-Quran semasa berpuasa.

Allah SWT Nak Beri ‘Diskaun Pahala’ Menerusi Bacaan Quran, Cer Tengok Kiraan Ini

IKLAN

“Antara keistimewaan yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW dan para sahabat semasa bulan Ramadan adalah menghidupkan malam-malamnya dengan beribadah. Antaranya termasuklah solat Tarawih, solat-solat sunat dan membaca Al-Quran.

“Mengapa bacaan Al-Quran ini sangat istimewa adalah kerana bacaan kita bagi setiap huruf akan dilipat kali gandakan pahala. Kalau pada bulan-bulan lain, kita baca 1 huruf dapat 1 pahala.

“Tetapi dalam bulan Ramadan, kita akan memperolehi 10 pahala bagi setiap huruf yang dibaca. 10 kali ganda. Apabila kita membaca Alif Lam Mim – Alif 10 pahala, Lam 10 pahala dan Mim 10 pahala.

IKLAN

“Itu belum lagi jika kita membaca surah dalam keadaan berwudhuk dan dalam waktu solat.

“10 pahala tersebut akan dilipat kali gandakan menjadi 100 pahala. 1 x 10 x 10. Bayangkan kalau kita baca surah sependek Al-Ikhlas, ia akan menjadi ribuan pahala. Walaupun sekejap saja bacaan tetapi ada sebab mengapa Nabi Muhammad SAW meminta umatnya hidupkan malam-malam Ramadan dengan membaca Al-Quran,” jelas Ustaz Amirul Amin.

Seharusnya, usahlah kita membanding-bandingkan jumlah bacaan kita dengan orang lain kerana ia hanya akan membantutkan semangat kita untuk membaca Al-Quran.

IKLAN

Ada orang mampu untuk menghabiskan satu juzuk dalam satu malam. Jika kita hanya mampu membaca 1 muka surat selepas setiap waktu solat wajib, jadi lakukanlahnya. Tak kiralah 5 muka surat setiap hari, asalkan kita tidak meninggalkan Al-Quran.

Lagi-lagi sewaktu perayaan Nuzul QUran pada musim PKP, PKPB dan PKPP kan. Inilah waktu terbaik untuk kita mendekati Al-Quran.

Tonton video penuh di bawah:

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI