Sering kali kita melihat di jalan raya, anak-anak muda menunggang aksi ala superman.

Reaksi kita? Adakalanya bersorak dan terus merakam aktiviti tersebut sambil mulut kita membebel, tak sayang nyawa budak nie.

Tapi bagi anak-anak muda yang bangga menunggang ala superman ini akan terus selamba walau tahu aksi mereka dirakam.

Tapi di sebalik aksi superman ini mungkin ramai takt ahu kerana kalau tertangkap, denda RM5000 hingga RM15,000 menanti selain hukuman penjara.

IKLAN

Menerusi fb Polis DiRaja Malaysia, mereka berkongsi fakta anak muda kena tahu.

Aksi Ala Superman, Kalau Tertangkap Denda RM5000 & Penjara 5 Tahun Menanti

Aksi Ala Superman, Kalau Tertangkap Denda RM5000 & Penjara 5 Tahun Menanti

IKLAN

AKSI ALA “SUPERMAN” DI JALAN RAYA YANG SIA-SIA, AKHIRNYA MEMBAWA PADAH

Saban minggu pasti ada sahaja aksi lagak ngeri ala “superman” yang dilakukan oleh penunggang motosikal khasnya anak muda di atas jalan raya demi mencari kepuasan hidup. Namun, sedarkah mereka bahawa perbuatan itu bukan sahaja boleh mendatangkan bahaya pada diri sendiri malah mengundang kecelakaan kepada pengguna jalan raya yang lain?

IKLAN

Tindakan tersebut nyata melanggar undang-undang di bawah Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu memandu secara melulu dan membahayakan.

Sekiranya didapati bersalah, pengguna jalan raya boleh dikenakan denda tidak kurang RM5,000 dan tidak melebihi RM15,000 serta dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun. Seseorang yang disabitkan di bawah seksyen ini juga hilang kelayakan daripada memegang atau mendapatkan lesen memandu selama tempoh tidak kurang dua tahun dari tarikh sabitan.

#PolisDirajaMalaysia
#RoyalMalaysiaPolice
#PDRM
#RMP
#SembangTrafikPDRM
#01072020

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI