Jumlah peningkatan mendadak jumlah kes pesakit COVID-19 di Selangor disumbangkan dari Kluster Teratai. Dua hari lalu diberitakan Kluster Teratai membabitkan pekerja kilang Top Glove di Meru, Klang, mencatatkan peningkatan jangkitan Covid-19 tertinggi iaitu 1,067.

Untuk pertama kalinya, semalam 24 November 2020, Malaysia telah merekodkan kes harian mencecah angka dua ribu iaitu sebanyak 2,188 kes baharu. Inimenjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 58,847 kes. Manakala, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 pula adalah 14,353 kes. Tiada kes import yang dilaporkan pada hari ini.

Negeri Selangor masih lagi mencatatkan pelaporan kes harian tertinggi iaitu sebanyak 1,623 kes (74.2 peratus). Ini diikuti oleh negeri Sabah iaitu sebanyak 232 kes (10.6 peratus) dan negeri Perak sebanyak 112 kes (5.1 peratus). Sebahagian besar daripada kes yang dilaporkan di negeri Selangor adalah daripada Kluster Teratai dengan pertambahan sebanyak 1,511 kes (93.1 peratus). Ini bermakna dalam tempoh dua hari sahaha, hampir 500 orang pekerja Top Glove dijangkiti.

Di sebalik isu ini, apa yang mengecewakan, pekerja asing dilihat masih selamba berada di luar kawasan asrama mereka, seolah-olah tidak risaukan wabak yang telah menular di kawasan tersebut.

IKLAN

Adun Meru Kecewa, Pekerja Asing Top Glove Terus Merayau Di Kawasan Wabak

Adun Meru Kecewa, Pekerja Asing Top Glove Terus Merayau Di Kawasan Wabak

Adun Meru Kecewa, Pekerja Asing Top Glove Terus Merayau Di Kawasan Wabak

Adun Meru Kecewa, Pekerja Asing Top Glove Terus Merayau Di Kawasan Wabak

Ekoran itu, ADUN Meru, YB Ustaz Mohd Fakhrulrazi Mokhtar di fb Pusat Khidmat Masyarakat N42 Meru Klang telah berkongsi beberapa keping gambar warga asing berada di luar asrama mereka seolah-olah kawasan tersebut bebas dari wabak. Ia jelas menakutkan penduduk sekitar yang turut menghuni kawasan tersebut kebolehjangkitan di kawasan tersebut.

IKLAN

Dalam catatan di fb tersebut, Ustaz Mohd Fakhrulrazi berkata, pihak Top Glove patut bertanggung jawab di atas penyebaran wabak Covid-19 kepada warga Meru.

IKLAN

Sikap pekerja asing mereka yang terus merayau dan ingkar arahan PKPD di khuatiri akan membawa wabak Covid-19 kepada warga tempatan.

Saya secara peribadi amat kecewa dengan sikap mereka walaupun pihak pengurusan Top Glove telah berjanji dengan saya untuk mengawal mereka.

Bagi saya pihak Top Glove telah gagal mengawal dan menunaikan janji anda! Sumber & gambar : Pusat Khidmat Masyarakat N42 Meru Klang – YB Fakhrulrazi Mokhtar

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI