Jangan terkejut sekiranya mengetahui sebenarnya idola k-pop korang dulu pernah berbadan besar. Bukanlah menjadi satu kesalahan, tetapi bagi menjalani kehidupan yang lebih sihat, rata-rata daripada mereka memilih untuk melakukan diet seimbang bagi menurunkan berat badan.

Berikut kami senaraikan antara selebriti lelaki Korea yang pernah berbadan besar.

1. Shindong Super Junior

Selama ini Shindong antara selebirit yang memecahkan stereotaip bahawa idola k-pop hanya perlu berbanding langsing dan berotot. Tapi sejak kebelakangan ini, Shindong tiba-tiba bersemangat untuk menurunkan berat badan.

Pada Oktober 2019, Shindong mengikuti program Juvis Diet dimana berat asalnya 116 kilogram dan menetapkan sarasan untuk turun menjadi 75 kilogram. Lima bulan kemudian, selebriti ini berjaya menurunkan berat sebanyak 37 kilogram dan beratnya kini adalah 79 kilogram.

2. Kim Ryeo Wook Super Junior

Boleh dikatakan Ryeowook adalah anggota Super Junior yang paling kurus dan berbadan kecil, tetapi sewaktu awal remaja dahulu, dia pernah mempunyai berat badan sebanyak 82 kilogram. Sejak menjadi artis rakaman SM Entertainment, Ryeowook berusaha keras untuk menurunkan berat badannya.

3. Hyun Bin

IKLAN

Jangan tak tahu, pelakon kacak Hyun Bin juga pernah berbadan besar sebelum menjalani proses penurunan berat badan.

4. Jung Kyung Ho

Pelakon Hospital Playlist ini pernah mempunyai masalah berat badan sewaktu zaman persekolahannya.

5. Seo In Guk

Pelakon ini berjaya menurunkan berat badan dengan melakukan regim diet yang sangat ketat.

IKLAN

6. Mino Winner

Mino bekerja keras menurunkan berat badan semenjak dia di bawah naungan YG dan selepas debut Winner.

7. Ahn Jae Hong

Pelakon Fight For My Way ini juga dilihat telah berjaya menurunkan berat badannya dan rahsianya adalah dengan berbasikal.

IKLAN

8. Kang Daniel

Bekas ahli Wanna One ini juga dilihat berjaya menurunkan berat badan ketika membuat persembahan di Produce 101.

9. Jimin BTS

Jimin pernah berkongsi kisahnya yang terlalu obsess ingin menurunkan berat badan dan mengamalkan diet yang ketat sehingga jatuh pengsan. Selepas tiga bulan, beratnya turun menjadi 68 kilogram dan adakalanya Jimin tidak makan untuk beberapa hari.

Bukan senang nak turunkan berat badan kan? Namun, disebabkan oleh kesihatan dan kerjaya, para selebriti ini berjaya menurunkan berat badan mereka dan sekarang menjadi pujaan ramai peminat.

Benarlah memang tidak ada yang mustahil selagi kita berusaha kan? So guys, siapa yang nak turunkan berat badan tu korang masih belum terlambat okay? Hiks!

Sumber: (1), (2)